Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein

 

 

 

Zenderstad-Alblasserdam 11-02-2023

De verliezer van deze degradatiewedstrijd zal zeer waarschijnlijk terugkeren naar de 2e klasse. Vorig jaar werd het 8-8 en werd Alblasserdam de kampioen. Die 8-8 had een winst kunnen zijn voor de Ijsselsteiners. Er was dus wel wat hoop.

Ook nu werd gerekend op een taktisch foefje van de Alblassers en dat was weer goed ingeschat. Op bord 1 werd een lagere rating-speler opgesteld met als gevolg dat de sterkste spelers speelden tegen elkaar en de teamcaptains ook. In rating speelde iedereen tegen een gelijkwaardige tegenstander. Vriezen of dooien dus.

Binnen het uur stond Gerard Bakker aan bord 1 een schijf achter tegen Dylan Jongeneel. Gerard speelde te snel en dat kostte hem de kop door een lichte combinatie: 0-2

Daarna duurde het gelukkig niet te lang of Laurens Fijn van Draat won van Alblasserdams sterkste speler Mijndert Verkaik die het nut van een plakker verkeerd inschatte en kapot gespeeld werd: 2-2

Daarna was het de partij van Bert Habets tegen Marcel van der Most die uitging. Bert speelt een wisselvallig seizoen en kreeg door een niet te moeilijk zetje een schijf achterstand. Na wat tegenpruttelen lagen de laatste schijven ook in het doosje: 2-4

Piet Schep vergat tegen Ruben Groenendijk om een lange vleugelopsluiting effectief uit te nutten, waardoor Ruben grip kreeg en behield. Ook Piet had het vandaag niet, doorzag een meerslagfinesse niet en even later vergat hij dat Ruben meer kanten op kon slaan waardoor het direct afgelopen was: 2-6

En toen werd het spannend. Op alle borden stonden de Ijsselsteiners namelijk iets beter.

Karl van der Horst zette voortdurend veel druk op de stellingen van teamcaptain Yoshua van der Most, waardoor Yoshua in tijdnood niet alle ongein in de gaten had en Karl via allerlei dreigingen door een winnende damcombinatie de 4-6 kon laten aantekenen.

Zoals gezegd stond het op de andere borden beter en kon het dus nog. Patrick vd Tol, Ed Kok en Arie Koster speelde tegen resp. Rien Broekzitter, Ton van Bokhoven en Remco Korteland. Patrick speelde een goede partij, leek overhand te hebben, maar toch kwam het er net niet van. Rien was blij met het punt en hij niet alleen. Het was namelijk het achtste punt. Eerder was Ed namelijk al in een remise geëindigd. Bij naspelen vond Ed een zeer kansrijke, winnende variant. Helaas te laat.

Dan moest Arie het maar doen. Een onmogelijke opgave, want hij moest knokken voor een punt, daar waar ook hij visueel beter leek te hebben gestaan. De remise betekende een nederlaag van 7-9.

Een rechtstreekse degradatie kan nog afgewend worden, maar dan moet de laatste wedstrijd in Gouda gewonnen worden van nummer 3. En Alblasserdam moet van Stigt Thans 3 verliezen, wat wel logisch zou zijn.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat als we tegen een mede-degradatiekandidaat niet weten te winnen, dan zijn we gewoon te licht voor de eerste klasse. Genoeg momenten van “als”, maar over het algemeen toch net niet goed genoeg.

In de kop van de eerste klasse deed VAD wat verwacht werd en die staat met 1 voet op de drempel van promotie. De laatste wedstrijd hebben zij tegen mede-amsterdammers O20 voldoende aan gelijk spel. Dat moet lukken. Dat betekent wel dat Gouda, de tegenstander van Zenderstad dan op de tweede plaats uit kan komen en via nacompetitie kans maakt op promotie.

Moet Gouda wel winnen van Zenderstad. Cadeau gaan ze het niet krijgen.