Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein

Zenderstad 8e in  Ereklasse in Nationale Team Battle (van 05-03-2021)

Vrijdagavond 5 maart speelden we mee in de allerhoogste Nederlandse online damklasse. We behaalden een zeer verdienstelijke 8e plek in deze zeer sterke ereklasse. De detailresultaten vind je hier: Ereklasse Team Battle 05-03-2021. In principe degraderen de onderste drie teams, dus wij ook. Het is echter nog niet helemaal zeker omdat het aantal teams in een klasse waarschijnlijk uitgebreid gaat worden en hiermee de promotie/degradatie wellicht nog veranderd. We zullen wel zien. Helaas kwamen we net twee punten nog te kort voor direct behoud. Stef won nog 10 seconden na afloop van de toernooi cut-off (22.30 precies) en deze winst telde helaas niet meer mee.

 

Ereklasse Team

# punten

1.

Damclub Witte van Moort

106

2.

VBI Rapid

83

3.

Samen Sterk

77

4.

Het Noorden

75

5.

RDC Internet

71

6.

Heijmans Excelsior

60

7.

Bornse damvereniging

56

8.

Zenderstad

54

9.

HDC

54

10.

VELO

46

De teampunten worden bepaald door de gezamenlijke punten van de 5 best presterende spelers (in de wedstrijden met het speeltempo 5 minuten + 3 seconden per zet). Onze resultaten (met 16 + 13 + 9 + 9 + 7 = 54 punten) met topscorer een ongeslagen Koos:

 

Naam op Lidraughts

# punten

Speler

Blitz Rating

1.

MF Cavia 

16

Koos

2210

2.

Edkok

13

Ed

1646

3.

Jakkes

9

Jacco

1499

4.

CeesW

9

Cees W

1553

5.

Horlepiep

7

Karl

1798

6.

StefB

5

Stef

1614

7.

Bert_Habets

5

Bert

1718

8.

Inestimable

4

Antonio

1437

9.

Bram_Bekkers

4

Bram

1414

10.

Roald

3

Roald

1361


Deze nationale teambattles vinden plaats over vier vrijdagavonden van 26 februari tot 19 maart. Komende vrijdag is alweer de derde teambattle. Je doet toch ook mee? De link  naar deze wedstrijd vind je hier: Hoofdklasse Team Battle 12-03-2021). Alle verwijzingen naar de (online) teamtoernooien van Zenderstad vind je ook op onze teampagina op Lidraughts: team Zenderstad.

Open dam-instuif in de Kloostertuin, 18 april geannuleerd, hopelijk gaat 16 mei wel doo.r

Drie weken geleden melden we dat we op zondag 18 april en op zondag 16 mei, als de Corona-regels het zouden toestaan, buiten wilden gaan dammen in de Kloosterspeeltuin. Helaas staan de Coronaregels onze dam-instuif op korte termijn nog niet toe. Daarom hebben we de dam-instuif van zondag 18 april geannuleerd. We hopen dat de regels rond half mei zo versoepeld zijn dat de dam-instuif van zondagmiddag 16 mei wel verantwoord kan doorgaan. Dan is bij de 3 mooie dam/schaaktafels van 14:00 - 16:00 is iedereen welkom (adres: Kloostertuin, Anna van Burenpad 1 te IJsselstein). Voor jong en oud, beginner of gevorderde, lid of niet. We zorgen voor extra tafels en borden zodat iedereen aan bo(r)d komt. Uiteraard ook weer mits de Coronaregels en het weer het toelaten, je hoort hier nog meer over of kan ook kijken op onze website www.damclubzenderstad.nl voor de laatste informatie.

 

Dammen in de Kloosterspeeltuin.


Op zondag 18 april en op zondag 16 mei willen we gaan dammen in de Kloosterspeeltuin.
Daar zijn immers vorig jaar 3 mooie dam/schaaktafels neergezet, zie het nieuwsbericht elders op deze site.
Van 14:00 - 16:00 is iedereen welkom. Voor jong en oud, beginner of gevorderde, lid of niet.

We zorgen voor extra tafels en borden zodat iedereen aan bo(r)d komt.
Uiteraard: mits de Coronaregels en het weer het toelaten.
Zie ook www.speeltuinkloosterplantsoen.nl.

26-02-2021: Dammers Zenderstad promoveren naar Ereklasse in Nationale Teambattle


Vrijdag 26 februari speelden de dammers van  Zenderstad mee in de aller-eerste Teambattle voor alle Nederlandse damverenigingen. De resultaten vind je hier: Poule A 26-02-2021 en Poule B 26-02-2021. Wij speelden in Poule B. Met een uitstekende prestatie werden we vierde tussen al deze sterke teams en promoveerden naar de Ereklasse Teambattle van komende 5 maart (deze vind je hier: Ereklasse Team Battle) Nou ja zeg, Zenderstad in de ereklasse!

Poule B

Team

# punten

1.

VBI Rapid

109

2.

VELO

89

3.

Heijmans Excelsior

85

4.

Zenderstad

73

5.

Bornse damvereniging

70

6.

020 online

68

7.

Dios/Eureka

45

8.

Katwijkse DamClub

44

9.

WSDV Wageningen

35

10.

Schaakdammers

33

De teampunten worden bepaald door de gezamenlijke punten van de 5 best presterende spelers. Bij ons waren dat Karl (Horlepiep), Laura, Cees W, Roald en Stef. Bram (met evenveel punten als Stef), Jacco (Jakkes), Ed, Kumar en Antonio (Inestimable) behaalden onze plaatsen 6 t/m 10.

1.

Horlepiep 1793

22

2.

lauratimmerman 1768

15

3.

CeesW 1524

13

4.

Roald 1337

12

5.

StefB 1655

11

6.

Bram_Bekkers 1439

11

7.

Jakkes 1463

9

8.

edkok 1685

9

9.

Bihari 1344

2

10.

Inestimable 1482

2

Een enorme superprestatie in dit speeltempo (5’ + 3”) was er van Karl met o.a. remise tegen Martijn van IJzendoorn! en winst op werelddames-toppers Karen van Lith en Victoria Motrichko!

Doe mee, of volg ons, in de teambattle komende 5 maart van 20.30 tot 22.30: Ereklasse Team Battle.
Alle (online) teamtoernooien van Zenderstad vind je op onze teampagina op Lidraughts: team Zenderstad.

03-10-2020: Dammers Zenderstad succesvol in Heerhugowaard

De aangescherpte Corona maatregelen van afgelopen week hebben ook zijn invloed op de damsport. Veel damverengingen hebben problemen met hun locatie welke niet (meer) voldoet aan de aangescherpte overheidsregels regels en de daarvan afgeleide regels van NOC/NSF en denkportbonden. Voor de verenigingen uit de provincie Utrecht betekent dit dat de provinciale competitie, welke plaats vind op doordeweekse avonden, is stopgezet.
Damclub Zenderstad kan gelukkig gebruik maken van geschikte locaties voor haar interne competitie (op de dinsdagavond) en de nationale competitie (op zaterdag). Deze competities gaan voorlopig dan ook nog door.

In de nationale competitie speelde afgelopen zaterdag  de dammers van damclub Zenderstad een uitwedstrijd tegen SNA 3 uit Heerhugowaard. Normaal wordt gespeeld met achttallen maar Zenderstad had slechts 7 spelers. De tegenstander SNA 3 was heel sportief door ook met 7 spelers te spelen waardoor er geen partij voor Zenderstad reglementair verloren ging.
De wedstrijd zelf was ruim een uur lang spannend. Hans Verhoeven dacht een zetje naar dam uit te voeren maar moest een meerslag nemen. Met een schijf achter kon Hans echter profiteren van slordig spel van zijn tegenstander waardoor Hans vrij eenvoudig dam kon halen en daarna geconcentreerd de winst binnenhaalde.
Niet lang daarna hadden ook Piet Schep (met een meerslagkeuze slagzet), Ed Kok (na schijf winst forcing in een dreigende heksenketelstand) en Bert Habets (met een kaatsingzetje) gewonnen. Ben van der Linden hield bekwaam de kopman van SNA 3 op remise. Ook Gerard Bakker en Arie Koster speelden uiteindelijk ook gelijkwaardige remises met hun tegenstander.
Daarmee vertrokken de IJsselsteinse dammers met de 11-3 winst ut Heerhugowaard naar huis.
17 oktober spelen de dammers van Zenderstad tegen de grote broer van SNA 3, namelijk SNA 2 uit Heerhugowaard. Deze wedstrijd zal een stuk lastiger zijn en een belangrijke graadmeter zijn of Zenderstad serieus mee kan doen in de strijd om het kampioenschap in de nationale KNDB 2e klasse C. 

19-09-2020: Damteams Zenderstad goed gestart

Zowel de Utrechtse provinciale damcompetitie (met viertallen op de doordeweekse avond) als de landelijke damcompetitie (met achttallen op zaterdag) zijn weer begonnen. In de provinciale competitie speelt damclub Zenderstad met vijf viertallen. Zenderstad 1, één van de favorieten voor het provinciaal kampioenschap, won de eerste (uit)wedstrijd met 6-2 van damclub UDG-Vriendenkring uit Utrecht. Het ging lastiger als verwacht volgens teamcaptain Koos van Amerongen wiens tegenstandster Esther van Muijen met een schitterende remisecombinatie aan een nederlaag wist te ontsnappen.

In de nationale competitie op zaterdag speelde Zenderstad haar eerste (thuis)wedstrijd in de fraaie kantine van Heritage Auctions Europe in IJsselstein. Tegenstander WSDV 4, een mix van ervaring en zeer jong talent, werd met 10-6 verslagen. De start was echter erg stroef, Zenderstads topscorer van afgelopen seizoen, Patrick van der Tol, kwam nog wedstrijdritme te kort. Onvervaard werd wel ten aanval getrokken maar een eenvoudige 2 om 3 zetje werd over het hoofd gezien. Hierna was het ook gelijk verloren.  Er leek nog weinig aan de hand want Hans Verhoeven stond al een dam voor tegen zijn jeugdige tegenstandster. Hans dacht er vervolgens te makkelijk over, liet een doorbraak toe en moest met remise genoegen nemen.
Ben van der Linden (bord 7) trok de stand weer gelijk. Na een spannende opening had Ben de stand onder controle en kon zijn tegenstandster niet meer ontsnappen Middels een aantal kleine combinaties won Ben. Ook Jacco Scheper (bord 5) en Gerard Bakker (bord 6) hadden een zware dobber aan hun jonge tegenstanders. Bij Gerard werd het een gelijkwaardige remise. Bij Jacco veranderde zijn gunstige stand door een 3 om 2 doorbraak in een nadelige stand waar Jacco direct het remise-aanbod van tegenstandster Naomi Boeren accepteerde.
Met een 5-5 tussenstand kon het nog alle kanten op, al stonden de dammers van Zenderstad wel wat beter. Arie Koster (op bord 2) wist in een 11 om 11 stand een mooie forcing te forceren, de stand bleef gelijk maar de schijven van de tegenstander waren vastgezet aan de rand van het bord. Vakkundig wist Arie dit voordeel te verzilveren. Een soortgelijk tafereel was er bij de partij van Ed Kok (bord 3). Ook hier had de tegenstander een vleuggellamme opstelling. Met precies tempispel en mooie dreigende plakker wist Ed ook te profiteren van deze zwakte.
Als laatste was Bert Habets nog aan het zwoegen. In het middenspel miste Bert een kansrijke voortzetting waarna de partij in een gelijkwaardige remise eindigde. Daarmee won Zenderstad haar eerste damwedstrijd met 10-6 tegen WSDV 4. Een terechte uitslag.

Elke dinsdagavond is er clubavond bij damclub Zenderstad. De jeugd traint en speelt onder leiding van Bert Habets vanaf 18.30. De senioren spelen vanaf 19.30.
Beginners, gevorderden, geïnteresseerden  en gewoon voor de gezelligheid, iedereen is van harte welkom bij de damclub in “De Oase” aan de Benschopperweg 342 in IJsselstein!!

18 augustus start nieuwe seizoen jeugd en interne competitie 2020-2021


Dinsdag 18 augustus beginnen we weer met de jeugd en interne competitie voor de senioren. Heb je er ook zoveel zin in? Online dammen is erg leuk maar kan toch niet op tegen het contact dammen. Dinsdag 18 augustus is het dan zover, best wel spannend hoe dat gaat verlopen met de Corona-maatregelen.
Met het bestuur hebben we ook overlegd welke bord-opstelling we gaan spelen. Hierbij moesten we een afweging maken tussen mate van veiligheid en spelplezier. Ik denk dat we dat een goede tussenweg gevonden hebben. We spelen voornamelijk in de grote zaal van de Oase waardoor we ook ruimte hebben voor meerdere opstellingen.
De spelers (jij en je tegenstander) kunnen kiezen uit drie opstellingen:

  1. de normale opstelling met 1 bord (dit is toegestaan, zie het “Protocol Verantwoord Dammen”).
  2. een opstelling met twee borden naast elkaar met ieder een vaste set damstenen.
  3. een opstelling met twee borden achter elkaar met ook ieder een vaste set damstenen. Op de site van de schaakbond (klik op deze link) zie je hoe dat eruit ziet.

Als je met je tegenstander een verschillende voorkeur hebt dan wordt gespeeld met de meest gewenste veiligste opstelling (bijvoorbeeld heb jezelf een voorkeur voor a, je tegenstander echter voor b of c dan wordt gespeeld met opstelling b of c).
We spelen niet met een spatscherm, kies dan voor jou partij opstelling c.
Misschien valt het allemaal wel mee met deze verschillende bordopstellingen, maar we beginnen in ieder geval op deze wijze. Een individuele keuze voor een veiliger bordopstelling (afstand 1,5 meter met tegenstander) als normaal bij contact dammen (1 bord) moeten we zeker respecteren en honoreren.

Nog wat praktische zaken:

  • we beginnen gelijk de 18e met de interne competitie. We beginnen dus niet met een toernooi, dit om verplaatsingen te minimaliseren.
  • Speeltempo is ongewijzigd: 45 minuten met 1 minuut extra per zet
  • Aanvang is 20.00. Graag aanwezig 19.50 maar niet veel eerder en ga meteen naar de grote zaal.
  • Volg de aanwijzingen van de Corona-functonarissen (Cees, Ton) op

Corona-functonarissen

Cees Westland en Ton Vink hebben zich aangemeld als coronafunctionaris!
Helemaal top, daar zijn we superblij mee! Afgesproken is dat zij samen de functie zullen uitoefenen en we Ton opgeven als aanspreekpunt voor de KNDB (omdat Cees tot eind oktober nog op de camping zit en Ton bij de zaterdag wedstrijden aanwezig zal zijn). De Corona functionarisrol is niet beperkt tot de KNDB wedstrijden maar geldt voor al onze activiteiten waar contact dammen of training plaats vindt. Dus in het bijzonder ook voor onze interne competitie.
De belangrijkste regels waaraan ieder zich heeft te houden staan beschreven in het “Protocol Verantwoord Dammen” welke als bijlage bij deze email is bijgevoegd. Mijn verzoek aan alle leden is om deze thuis voor de eerste damavond door te lezen.

protocol verantwoord dammen

Met een uitstekende opkomst van maar liefst 23 dammers  werd in de achtertuin bij Ed Kok het seizoen afgesloten met het  jaarlijkse sneldam kampioenschap van de club.

Laura wist dit jaar overtuigend het sneldamkampioenschap op haar naam te schrijven,  met  11 uit 7 en 1 wp verschil met Laurens en Ed wist ze overtuigend kampioen te worden . 

voor alle uitlagen klik hier

 sneldam2019sneldam2019 1sneldam219 3sneldam2019 2

Damclub Zenderstad wint na Domstadtoernooi ook Utrechtse Supercup finale !

Afgelopen mei won damclub Zenderstad voor het eerst in haar bestaan het Domstadtoernooi. Een toernooi waarin de damtientallen rond regio stad Utrecht in een ééndags-toernooi uitmaken wie de sterkste is. Met deze winst plaatse het IJsselsteinse damtiental zich voor de Supercup finale waarin de winnaars van de regiotoernooien Eemland , Heuvelrug, Vechtstreek en Domstad op woensdag 26 juni in het denksportcentrum de Hommel in Utrecht  tegen elkaar uitkwamen.
In een wedstrijd met een finale a la Ajax – Tottenham Hotspur behaalde Zenderstad met een neuslengte voorsprong de winst in deze Supercup op het sterke ADG Amersfoort.
De eindstand was 1. Zenderstad IJsselstein met 13 bordpunten, 2. ADG Amersfoort met ook 13 bordpunten maar een lagere score op de hoogste damborden. 3. UDG Utrecht met 9 bordpunten en 4. DAWO Woudenberg met 5 bordpunten.
Halverwege de avond leek  Zenderstad op kansloze achterstand te staan maar door een score van 9 uit 5 op de hoogste 5 borden en twee nederlagen van de laatste twee partijen van ADG Amersfoort werd ADG  in de slotseconde nog net voorbij gestoken.

Zie ook de website www.damclubzenderstad.nl voor onze damverhalen, standen en animaties.

winnaar supercup 2019

 

 

Gerard Bakker  kampioen van damclub Zenderstad !

Met ruime afstand is Gerard Bakker kampioen van damclub Zenderstad uit IJsselstein geworden. Met nog 1 speelronde te gaan, en met nu al liefst 45 punten uit 31 wedstrijden, is ook het clubrecord verbroken. Door gedegen spel, en al in de eerste ronde een overwinning op Bert Habets, werd de basis voor de eind-overwinning gelegd. Op een respectable afstand van 6 punten (maar wel 5 wedstrijden minder) legde Bert Habets beslag op de tweede plaats. Na een moeizaam begin van de interne competitie met 4 nederlagen in de eerste 9 wedstrijden bleef Bert de volgende 17 wedstrijden ongeslagen. Dit belooft wat voor komend seizoen!
Damclub Zenderstad speelt op dinsdagavond vanaf 18.30 voor de jeugd en vanaf 19.30 voor de ouderen in “De Oase” aan de Benschopperweg 342 in IJsselstein. Het seizoen 2018-2019 zit er bijna op, dinsdag 20 augustus begint de interne competitie van het nieuwe seizoen. In de zomer is er vrijblijvend dammen voor alle damliefhebbers (in de “Oase” , vanaf 19.30). Zie ook de website www.damclubzenderstad.nl voor onze damverhalen, standen en animaties.

Ranglijst Zenderstad (IJsselstein) 01-07-2018    
           
Naam Titel Woonplaats Rating vj AW

L.  Fijn van Draat

cMN Ijsselstein 1363 1363 418
K. van Amerongen   Tilburg 1299 1286 300
M. van der Klis   Nieuwegein 1261 1273 386
L.  Timmerman   Ijsselstein 1189 1178 467
B.  Habets   Ijsselstein 1146 1169 251
E.  Kok   Beesd 1120 1154 349
R.  Oskam   Ijsselstein 1089 1083 133
C.W.M.  Westland   Ijsselstein 1054 1056 43
S.  Baerends   Nieuwegein 1026 1007 121
A.  Ramirez   Ijsselstein 968 966 146
K.  Bihari   Nieuwegein 968 976 388
G.  Bakker   Utrecht 965 998 312
J.  Scheper   Ijsselstein 963 0 38
A.J.A.  Koster   Utrecht 960 974 331
P.H.  Schep   Lopik 960 975 366
B.J.M. van der Linden   Nederhorst Den Berg 932 941 303
N.  Verhoeven   Nieuwegein 932 922 167
P. van der Tol   De Bilt 929 928 211
R. de Meij   Ijsselstein 920 930 185
T. van Londen   Nieuwegein 913 904 290
H.  Verhoeven   Lopikerkapel 891 881 264
A.H.M. van Nieuwkerk   Nieuwegein 872 872 197
A.  Vink   Ijsselstein 828 811 66
A. van Hal   Houten 736 748 72
R.  Scheper   Ijsselstein 717 0 36
H.  Pikker   Utrecht 690 0 36
R.C.K.  Nurmohamed   Utrecht 628 655 325
B.  Bekkers   Ijsselstein 592 0 38
J.  Timmerman   Ijsselstein 586 588 29
R.L. de Wit   Nieuwegein 545 545 47
L.  Kassing   Ijsselstein 685 0 13

05-03-2018: Zenderstad uitgeschakeld in de UPDB bekerwedstrijden.

In de eerste ronde van de UPDB beker trof Zenderstad 2 het niet met de loting. Tegen het zeer sterke OG Utrecht 1 werd met 8-0 verloren. De nederlaag was niet te voorkomen maar een 6-2 uitslag had beter de IJsselsteinse weerstand beter weergegeven.
Zenderstad 1 maakte geen fouten tegen DAWO Woudenberg en behaalde een reguliere 6-2 overwinning en ging hiermee door naar de volgende ronde.
Dat werd tegen UDG uit, altijd lastig. Heel lastig deze keer want Laura en Gerard speelden niet mee en er moest gewonnen worden.
Op bord 1 speelde Bert (met zwart) tegen Paul de Heus. In onderstaand diagram heeft Paul net  27-21  gespeeld. Zwart is aan zet.

 

diagramed

Het blokje 34, 35, 40 kan een probleem voor wit worden. Na bijvoorbeeld 8-12 (de aangewezen zet in deze stand) A: 21-17 12x21 33-29 24x33 38x18 volgt eerst 19-24 en kan zwart later de voorpost op 18 gaan afruilen of aanvallen (met 21-27, 11-17, 17-21). Na, in de diagramstand,  8-12 direct B: 33-29 24x33 38x18 12x23 is 35-30 verhinderd (9-14 en 23-29) en kan zwart 19-24 spelen. In beide varianten houden de twee zwarte schijven 24 en 25 houden de drie witte schijven 34, 35 in bedwang.

In de diagramstand is het voor de hand liggende 11-16 verhinderd vanwege de prachtige rondslag naar veld 1: 42-37 16x27 37-31 27x47 38-32 47x29 32-28 23x32 34x1 met winst voor wit.
In de diagramstand speelde Bert echter niet 8-12 maar 8-13 en liep daarmee in het tweede valletje 21-17 11x22 33-29 24x33 38x27. Hierna speelde Paul de stand secuur uit.

Op bord 3 speelde Piet tegen Arie Koster. Arie wist alle dreigingen op tijd te omzeilen en nam na 42…..6-11 Piet in de houdgreep om deze even later zelf weer los te laten waarna de partij remise liep.

Kumar trof op bord 4 een oude bekende Sjef Valk Jr. Kumar ging op Kumeriaanse wijze ten strijde. Met meerslagfinesses werd de opbouw van Sjef verstoord. Maar ja bij dammen moet jezelf ook zetten doen en daardoor raakte Kumar de controle over de partij kwijt. Door een blunder ging het ook nog vlot verloren.

Op bord 2 speelde Ed tegen Kennedy Krisnadath. Ed wist de stand wel te kraken maar uiteindelijk niet te slopen. Kennedy bleef koel en sleepte het gelijkspel na een 70-tal zetten naar binnen.

Hiermee was de 6-2 nederlaag tegen de damtijgers van UDG een feit. Zie voor de partijen de Toernooibase website.

   Ranglijst Zenderstad   per  01- 7-2017      
             
DJ Naam Titel Woonplaats Rating vj AW
1 L. Fijn van Draat cMN Ijsselstein 1363 1368 418
2 K. van Amerongen   Tilburg 1286 1281 273
3 M. van der Klis   Nieuwegein 1273 1262 379
4 L. Timmerman   Ijsselstein 1178 1135 414
5 B. Habets   Ijsselstein 1169 1167 227
6 E. Kok   Beesd 1154 1162 322
7 R. Oskam   Ijsselstein 1083 1088 132
8 C.W.M. Westland   Ijsselstein 1056 1077 39
9 S. Baerends   Nieuwegein 1007 1026 115
10 G. Bakker   Utrecht 998 994 295
11 K. Bihari   Nieuwegein 976 963 364
12 P.H. Schep   Lopik 975 1002 343
13 A.J.A. Koster   Utrecht 974 1011 303
14 A. Ramirez   Ijsselstein 966 972 144
15 B.J.M. van der Linden   Nederhorst Den Berg 941 965 277
16 R. de Meij   Ijsselstein 930 947 171
17 P. van der Tol   De Bilt 928 924 198
18 N. Verhoeven   Nieuwegein 922 928 159
19 T. van Londen   Nieuwegein 904 899 272
20 H. Verhoeven   Lopikerkapel 881 860 240
21 A.H.M. van Nieuwkerk   Nieuwegein 872 876 181
22 A. Vink   Ijsselstein 811 809 62
23 A. van Hal   Houten 748 728 66
24 R.C.K. Nurmohamed   Utrecht 655 650 311
25 J. Timmerman   Ijsselstein 588 0 26
26 R.L. de Wit   Nieuwegein 545 543 47
27 J. Scheper   Ijsselstein 957 0 24
28 R. Scheper   Ijsselstein 736 0 18
29 L. Kassing   Ijsselstein 599 0 9
30 B. Bekkers   Ijsselstein 547 0 23
           
             

kloksimultaan wederom succes.

Voor het  2e achtereenvolgende jaar  was Koos bereid een kloksimultaan te geven op de club. Vorig jaar sloot Koos de simultaan af met een monsterzege hij liet slechts 1 remise toe!!

Deze keer was het iets lastiger  en wisten de 16 deelnemende Zenderstad spelers 7 punten af te snoepen. Cees, Laura en Rob de Meij kregen zelfs winstkansen, maar moesten toch door de klasse van Koos remise toe staan, verder behaalde Hans en Arie Koster ook een verdienstelijke remise. Slechts 1 verlies partij moest Koos toestaan en wel tegen de jeugdige Roald Scheper, Roald wist door zijn goede spel het Koos zo lastig te maken dat het in ieder geval veel tijd kostte en uiteindelijk in een remise stand koos bezweek door de klok, een keurig prestatie van Roald.

Al met al weer een geslaagde avond en ik zou zeggen een jaarlijks terug kerend evenement misschien ??

simultaan koos

 

In de telegraaf van 8 April 2017 een artikel over Laura.

 krant

nieuwe ratinglijst UPDB per 1 Oktober

Volop genieten van de BBQ bij de gezelligste damvereniging van Nederland.

IMG 1012

IMG 1010

IMG 1013

IMG 1014

IMG 1015

IMG 1017

IMG 1019

 Van de vele zomertoernooien die er gespeeld zijn deze zomer heeft Ed Kok meegedaan met het MTB Open International Tournament Hoogeveen DDB 2016 en niet onverdienstelijk kunnen we wel zeggen, uit een zeer sterk deelnemersveld van 108 deelnemers waarvan maar liefst 16 spelers met een titel wist Ed de 21e plaats op te eisen met een +2, 10 uit 8, knap gespeeld als je bedenkt dat er nog 5 spelers met een MF titel lager zijn geëindigd!. Winnaar Martijn van IJjzendoorn met 15 uit 8 die onlangs in het Heritage open nog 2e werd.  uitslagen en partijen.

Ron Heusdens wint 1e Heritage Open

GMI Ron Heusdens heeft het 1e Heritage Open toernooi op zijn naam geschreven. In een sterk deelnemersveld bleef hij kersvers drievoudig (klassiek, rapid en blitz tempo) Europees kampioen junioren Martijn van IJzendoorn een punt voor. Cruciaal voor Heusdens’ eindzege waren overwinningen op de Kameroenese MI Thomy Mbongo (3e) en Senegalese GMI Macodou N’Diaye.

Het toernooi werd georganiseerd ter gelegenheid van het 55-jarige jubileum van damclub Zenderstad IJsselstein en ondersteund door veilinghuis Heritage Auctions Europe. Dankzij deze sponsor wisten dammers van heinde en verre hun weg naar IJsselstein te vinden.

Er werd gespeeld in drie groepen op sterkte. In de B groep was MF Harry de Waard de concurrentie te machtig. Met een directe overwinning op Salomon de Jong (2e) en een remise tegen collega MF Ramon Sakidin (3e)  kan hij zich de terechte winnaar noemen. In de C groep IJsselsteins succes. Gerard Bakker, lid van Zenderstad, bleef daar op tegenstandersrating Bert Roest voor. Opmerkelijk was de 3e plaats van Maarten de With, die na een succesvolle jeugdopleiding bij Zenderstad het dambord aan de wilgen hing, maar voor het jubileumtoernooi een uitzondering maakte en na 5 jaar niet te hebben gedamd een ijzersterke come back maakte. Ook de prijs voor beste pupil bleef in IJsselstein en werd gewonnen door talent Roald Scheper.

De deelnemers gingen tevreden en met een volle maag naar huis. Het toernooi was geslaagd.

Alle uitlagen zijn hier te vinden.

 

Heritage open 2016

    DSC00397DSC00392

 

 

 

 

 

 

DSC00384 DSC00378DSC00373

Dinsdag 19 April speelde Koos een kloksimultaan tegen 14 leden van Zenderstad.

Koos maakte korte metten met iedereen en won maar liefst 13 partijen, alleen Gerard Bakker wist de eer hoog te houden en wist een puntje te pakken. Gerard die als 1 van de eerste een schijf achter kwam wist het koos vervolgens nog lastig te maken en pakte een verdiende punt. Vervolgens liepen verschillende spelers in een (te) simpel zetje waaronder ikzelf! Alleen de jongste deelnemer Roald wist een puike partij te spelen. Allereerst  benutte hij de kans die Koos open had gezet door een wederzijdse doorbraak te nemen ten koste van 1 schijf  en vervolgens middels een verrassende grote ruil probeerde Roald de remise veilig te stellen maar hier had Koos de mazzel dat hij de dammen af kon ruilen en zo een schijf voorbleef en alsnog kon winnen, Verder speelde broer Hans een degelijke partij en wist Koos tot het laats bezig te houden. ook Ton en Kumar wisten het Koos tot het laats toe lastig te maken.

De meeste partijen zijn ingoevoerd in toernooibase en kunnen via deze link nagespeeld worden,

 

Paastoernooi 2016

Het was een avond voor ieder wat wils, er kon zowel gedamd als geklaverjast worden, 27 leden inclusief introducees waren aanwezig.

Er werd in 2 groepen gesneldamd, de hoofdgroep werd overtuigend door Rutger gewonnen met 9 uit 5. 

 

1 Rutger Oskam 5 9
2 Gerard Bakker 5 8
3 Nico Verhoeven 5 7
4 Kumar Bihari 5 4
5 Stef Baerends 5 2
6 Theo van Londen 5 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de 2e groep wist Roald scheper overtuigend te winnen met 11 punten uit 6 wedstrijden

1 Roald Scheper 6 11
2 Jacco Scheper 6 8
3 Luuk Kassing 6 8
4 Erik Bekkers 6 7
5 Anton van Hal 6 7
6 Ruud van Dalen 6 7
7 Bram Bekkers 6 6
8 Fabian van Dalen 6 4
9 Jacquelien Scheper 6 2
10 Paashaas 6 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de kaarters waren goed vertegenwoordigd.

Hans wist iedereen af te bluffen en won na 3 rondes met 4841 punten.

 

1 Hans Verhoeven 4841
2 Henny Westland 4826
3 Arie van Nieuwkerk 4745
4 Jan Timmerman 4688
5 Regina Habets 4669
6 Ton Vink 4606
7 Bert Habets 4401
8 Wil Vink 4377
9 Ron van Nieuwkerk 4353
10 Laurens Fijn van Draat 4219
11 Ed Kok 3888
12 Jolanda Kok 3683

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Impressie van de avond

IMG 1858

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 1861

 

 

Pl Naam AW Pt  Virt.
rat. 
 Seiz.-
pres.
Stijging AW  Rating
2015
 
 1   Laurens Fijn van Draat      - -  -       415   1366  D
 2   Ferry Kemperman      - -  -       407   1312  D
 3   Martijn van der Klis      - -  -       345   1288  D
 4   Koos van Amerongen      - -  -       246   1241  D
 5   Edwin Torn      - -  -       410   1190  D
 6   Bert Habets      - -  -       212   1176  D
 7   Ed Kok      - -  -       277   1170  D
 8   Laura Timmerman      - -  -       364   1133  D
 9   Rutger Oskam      - -  -       127   1093  D
 10   Cees Westland      - -  -       21   1087  D
 11   Ruud Klaarenbeek      - -  -       74   1071  D
 12   Ruud de Graaff      - -  -       198   1064  D
 13   Gerard Bakker      - -  -       263   1029  D
 14   Antonio Ramirez      - -  -       133   997  D
 15   John van Leeuwen      - -  -       39   981  D
 16   Maarten de With      - -  -       63   970  D
 17   Arie Koster      - -  -       254   965  D
 18   Rob de Meij      - -  -       144   960  D
 19   Kumar Bihari      - -  -       316   951  D
 20   Nico Verhoeven      - -  -       127   948  D
 21   Ben van der Linden      - -  -       233   939  D
 22   Patrick van der Tol      - -  -       172   932  D
 23   Theo van Londen      - -  -       243   903  D
 24   Hans Verhoeven      - -  -       194   892  D
 25   Arie van Nieuwkerk      - -  -       151   889  D
 26   Ton Vink      - -  -       58   809  D
 27   Sammi van Kalles      - -  -       6   763  D
 28   Brian van Ringelestijn      - -  -       70   753  D
 29   Anton van Hal      - -  -       52   748  D
 30   Frank Scholman      - -  -       9   743  D
 31   René Nurmohamed      - -  -       255   647  D
 32   Rob de Wit      - -  -       44   527  D
 33   Jan Timmerman      - -  -       21   526  D
 34   Yvo Bakker      - -  -       8   505  D
 35   Bram Bekkers      - -  -       14   443  D

Lotte Smits 3e en Anne Claire Jannink 6e NK Benjamins

Zaterdag 23 mei 2015 waren 24 kinderen tot en met 8 jaar naar Culemborg gekomen voor het NK Benjamins. Vanuit Zenderstad waren Lotte Smits en Anne-Claire Jannink (beiden 8) de vertegenwoordigsters. Het Benjaminstoernooi wordt georganiseerd en geleid door Henk Stoop die dat met veel plezier en enthousiasme al 6 jaar op een rij doet. Het werd een spannend toernooi waarbij soms briljante zetten werden gespeeld maar ook net zoveel keer niet werd gezien dat er geslagen moest worden of men niet wist wat men met een dam zou kunnen doen. Na 9 ronden gespeeld te werden werd Lotte, net als vorig jaar,  keurig derde en kreeg daar  door de sportwethouder van Leerdam een mooie rood/zilveren beker voor uitgereikt.  Anne-Claire werd 6e. Het leuke van dit toernooi is dat iedere deelnemer een beker krijgt dus iedereen ging blij naar huis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's zijn hier te vinden.

Een verslag van de organisatie is hier te vinden.
Uitslag is hier te vinden.

Roald Scheper bij het NK in Hoogeveen
 
Zaterdag 16 mei werd het Nederlands Kampioenschap voor welpen gehouden in Hoogeveen. 19 kinderen hadden zich geplaatst via voorrondes en de kampioen van vorig jaar, Jan Kornilov werd rechtstreeks toegelaten tot de elite. Namens DC Zenderstad was Roald Scheper van de partij. Na een keurige derde plaats bij de halve finales in Culemborg waren de verwachtingen hoog gespannen. Negen rondes later bleek Roald precies in de middenmoot geëindigd te zijn met 9 punten uit 9 wedstrijden, een 11e plaats. Winnaar werd Simon Harmsma (winnaar van de halve finales in Culemborg) direct gevolgd door de sterk spelende Roland Kreeft. Topfavoriet Jan Kornilov eindigde net als Roald op slechts 9 punten en liep daarmee plaatsing voor het EK en WK mis. Hetzelfde gold voor Lisa Scholtens, winnaar van de halve finales in Hoogeveen en Nederlands kampioene bij de welpen-meisjes, haar vijfde plaats zou echter nog een sponsorplaatsing kunnen opleveren voor het WK in eigen land. 
 
Roald kan zich inmiddels opmaken voor een sportieve revanche tijdens het NK sneldammen voor welpen op 13 juni aanstaande. Vorig jaar behaalde hij daar een verrassende 7e plaats.

bramBram Bekkers is zaterdag 26 Mei in Hazerswoude in de halve finale van Nederland voor aspiranten in 1 van de 3 poules geëindigd op de 6e plaats. Helaas niet voldoende voor een ticket voor de finale. Al wist Bram wel een keurige remise te behalen tegen de gedeelde nummer 1!! voor uitslagen en standen klik hier.

 

 

 

 

 

 


Zaterdag 9 mei 2015. In het clubgebouw van DES in Lunteren vindt het NK welpen meisjes plaats. Namens Zenderstad doet Lotte Smits (8 jaar) mee. Het is druk en de meisjes (en niet te vergeten veel van de ouders/begeleiders) beginnen fanatiek aan het toernooi. Lotte loot haar eerste partij tegen de latere nummer 2, Luise Gabbert. Deze partij gaat verloren. Na een niet zo beste start komt Lotte beter in haar spel en begint ze ook partijen te winnen.  Een van haar tegenstanders (die ze kent van de CMT) zegt op een gegeven moment  tegen haar “je hebt zeker je dag niet” J.  Uiteindelijk komt het allemaal best goed en wordt Lotte keurig 8e. Iedere deelneemster krijgt op dit toernooi een mooie beker dus het toernooi is geslaagd! Op 23 mei nieuwe ronde en nieuwe kansen op het NK Benjamins. Succes Lotte!!

De uitslagen vind je hier

 

 

Roald Scheper mag 16 Mei naar Hoogeveen om daar deel te nemen aan het NK Welpen. Damclub Zenderstad wenst hem uiteraard veel succes.

roald

 Voor geïnteresseerden hier de link  naar de website

Saarbrücken Open 2014

In het weekend van 7-9 november heeft jeugdleider Bert Habets samen met zijn voormalig jeugdleden Brian van Ringelestijn, Laura Timmmerman, Rutger Oskam en Koos van Amerongen meegedaan aan het Saarbrücken Open. In de Zuid-Duitse stad stonden twee toernooien op het programma: een rapidtoernooi in het Braziliaans dammen (zelfde regels, maar dan op een 8x8 bord) gevolgd door een rapidtoernooi in het standaard Pools dammen (10x10). 

In het Braziliaans toernooi kenden Bert en Koos een vliegende start. Bert begon sterk met 5 uit 3. Koos had zich met een remise in de tweede ronde tegen Internationaal Grootmeester in Braziliaans dammen en uiteindelijk toernooiwinnaar Gennady Shapiro uit Duitsland in de schijnwerpers gespeeld, maar verloor daarna na lang aan de leiding te gaan van Nederlander Tom Swelsen, die samen met een Limburgse delegatie (inc. wanna-be-Limburger Michel Stempher) de nodige sfeer meebracht.

Bert ontpopte zich op de zaterdag als een goede (en vooral ook uitgeslapen) 64-velden speler. Hij wist probleemloos remise te halen tegen de sterke Amerikaan Victor Larin en het Nederlandse rekenwonder Jitse Slump. Door twee nederlagen eindigde hij uiteindelijk nog achter Koos (9e) op een 10e plaats, maar wel voor Rutger (11e), Brian (knap 13e!) en Laura (14e), die het gehele toernooi meedraaiden in de middenmoot. Laura wist daarmee de prijs voor beste vrouw te bemachtigen.

Na lang wachten begon vervolgens zaterdag het 10x10 toernooi, waarin de IJsselsteinse dammers konden laten zien wat ze waard waren. Bert verloor in de eerste ronde van de sterke Duitser Alexander Bleicher, terwijl Rutger Oskam de sympathieke Limburgse veteraan Willy Okrogelnik pootje wist te lichten. Laura speelde remise tegen Fons Huijbregts en Koos wist in verkort speeltempo zijn vertraagde tegenstander Tom Mankovski te verschalken. Niemand had er bezwaar tegen dat Mankovski zijn werk meenam naar het dammen: de chocola van Lindt was immers verrukkelijk. Prestatie van de dag kwam van Brian, die liet zien het dammen niet verleerd te zijn en de degelijke Zwitser Ton Tillemans met verve wist te verslaan.

In de tweede ronde stond de klassieker Brian - Koos op het programma. Met een kleine combinatie (Brian: 'Ik wist gewoon dat er wat in moest zitten') was het Koos die won. Net als Rutger (nam voor Bert revanche op Alexander Bleicher) kwam hij daarmee op 4 punten. Het andere IJsselsteinse onderonsje Bert-Laura eindigde in remise. In de derde ronde stond de kraker tussen Koos en het Limburgse Nationale Talent Jitse Slump op het programma. In een partij waarin Koos een alternatieve speelwijze hanteerde (een soort van onvoltooide onvoltooide hekstelling), was het Slump die het voordeel had. Met een combinatie wist Koos echter binnen de remisemarge te blijven, ware het niet dat hij daarna onder tijdsdruk een bok schoot en in een nederlaag moest berusten. Intussen wisten Laura (tegen Bleicher) en Bert (tegen Okrogelnik) hun eerste overwinning te boeken. Brian leek lang op remise aan te sturen tegen Fons Huijbregts, maar door een 'onzettende blunder' (aldus Brian) waarbij hij zijn dam eenvoudig liet vangen, verloor hij alsnog. 

Omdat Rutger ook zijn derde partij wist te winnen, trof hij Jitse Slump aan in de derde ronde. Het werd een klassieke partij waarin Jitse liet zien meer af te weten van de klassieke spelvorm en na een wederzijdse uitval via 29 (22) werd Rutger combinatief zoekgespeeld. Laura sleepte met een schijf achter remise uit het vuur tegen organisator Igor Elvov en Bert kwam niet verder dan remise tegen Tom Mankovski, terwijl Brian zijn meerdere moest erkennen in Bleicher en Koos een vastloopvariant beter had berekend dan zijn tegenstander Fons Huijbregts en daardoor met de zege aan de haal ging. Tussenstand: 1. Slump (4-8), 2. Rutger; Koos (6), 4. Laura (5), 6. Bert (4), 12. Brian (2)

Zaterdagavond en zondagochtend werd er toegeleefd naar de kraker tussen Rutger en Koos. Rutger stuurde aan op een hoog theoretische variant (de 'van Westerloo variant' in de 'Keller opening'). Een dappere maar voor Koos onbegrijpelijke keuze, aangezien Rutger had kunnen weten (of eigenlijk zelfs wel wist) dat Koos meer van deze variant afwist. Toen Rutger zich buiten de bekende paden waagde, kwam hij steeds meer onder druk te staan. Uiteindelijk liep zijn flankaanval vast tegen Koos' flank-centrumaanval en kon hij na het nodige tegenspartelen niks dan berusten in een nederlaag. Bert kwam ondertussen in een van Fons Huijbregts' favoriete openingen erg goed weg met remise, terwijl ook Laura moest erkennen dat Jitse een maatje te groot was. Brian wist zijn tweede overwinning te boeken, tegen de erg jonge Rusissche jeugdspeeler Danila Zikharev.

In de zesde ronde waren er weer IJsselsteinse onderonsjes: Bert - Koos en Laura - Brian. Na een onnauwkeurigheid in de opening verloor Bert al snel een schijf. Hij vocht echter voor wat hij waard was. In onderstaande stand onderkende Koos net op tijd de geniepige gevolgen van een niet al te ingewikkelde combinatie, waarmee het prompt nog remise zou zijn geworden! In de partij tussen Laura en Brian ontstond er een Roozenburg waarbij Laura de aanvallende partij was. Brian bood lang tegenstand, maar de ervaring van Laura in dit speeltype gaf de doorslag. Rutger leek zich te herstellen van de twee nederlagen op rij toen hij een schijf voor kwam tegen Igor Elvov, maar moest toch berusten in een gelijkspel nadat Igor zich stevig verweerde.

In de laatste ronde wist Rutger wel te winnen, van Tom Mankovski. Ook Brian (tegen de jonge Russische jeugdspeelster Polina Avilova) en Bert (Danila Zikharev) wisten een twee te noteren. Vervolgens waren het Koos en Laura die er een boeiend gevecht van maakte. Laura nam een op het oog kwetsbare flankaanval, maar wist deze middels door Koos niet voorziene 'vreemde' zetten te handhaven. In onderstaande stand speelde Laura 1..19-23?!? waarna Koos principieel met 2.49-44 verder ging. Even later kwam hij in wederzijdse tijdnood een schijf voor, maar omdat Laura aardig wat compensatie had en Koos zich daar te druk over maakte (in plaats van zelf aan te vallen, reorganiseerde hij zijn verdediging) werd het remise. Na 1..19-23?!? had Koos echter een fraaie combinatie uit kunnen halen, die net niet wint (zie diagram).

Eindstand: 1. Slump (7-13), 2. Koos (11), 3. Rutger (9), 4. Laura (8), 7. Bert (7), 10. Brian (6).

Het was een succesvol, maar vooral ook erg gezellig weekend; zeker voor herhaling vatbaar!

 

Nog even op de foto bij thuiskomst

 

 

 En het is zwart die met remise ontsnapt. Merk op dat 6.43-49? niet gaat door zowel de tussenloop 7.1-18! W+ (wat ik in de partij constateerde) als de nog effectievere plakker 7.31-27!, achteraf aangegeven door Bert.

 

 

 En nu is het wit die met remise goed wegkomt. Wederom gaat 6.43-49? niet, dit keer door 6.3x26! en 7.31-27 W+.

 

 

 

Per 1 Juli 2014 zijn de ratinglijsten weer herberekend.

1e rating getal is huidige rating 2e rating getal is van vorig jaar, laatste getal is het aantal wedstrijden waarover de rating berekend is.

 

  Naam Titel Woonplaats Rating Vorig jaar AW
1 L. Fijn van Draat cMN IJsselstein 1366 1366 415
2 M. van der Klis   Nieuwegein 1289 1275 329
3 K. van Amerongen   Tilburg 1228 1227 229
4 B. Habets   IJsselstein 1178 1170 203
5 L. Timmerman   Nieuwegein 1070 1047 319
6 R. Oskam   IJsselstein 1070 1069 113
7 R.G.J. Graaff   IJsselstein 1069 1056 187
8 R. Klaarenbeek   Bilthoven 1047 1001 59
9 G. Bakker   Utrecht 1018 1018 246
10 J. Leeuwen   Houten 981 981 39
11 R. de Meij   IJsselstein 972 902 133
12 A.J.A. Koster   Utrecht 967 981 227
13 N. Verhoeven   Nieuwegein 926 895 111
14 H. Verhoeven   Lopikerkapel 915 951 177
15 A. Ramirez   IJsselstein 912 944 119
16 T. Londen   Nieuwegein 911 927 226
17 P. van der Tol   De Bilt 909 892 147
18 K. Bihari   Nieuwegein 900 948 291
19 A. Vink   IJsselstein 815 812 57
20 R.C.K. Nurmohamed   Utrecht 669 677 225
21 C.W.M. Westland   IJsselstein 1073 0 11
22 J. Timmerman   IJsselstein 534 0 15
23 Y. Bakker   IJsselstein 505 0 8
24 B. Bekkers   IJsselstein 422 0 9