Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein

 

 

 

 

Zenderstad 1 wint Domstadtoernooi

Dinsdagavond 9 april organiseerde damclub Zenderstad het Domstadtoernooi. Naast de achttallen van OG Utrecht en UDG-Vriendenkring speelde Zenderstad met twee achttallen mee! Een primeur in het Domstadtoernooi.

Het werd een gezellige en spannende damavond. Al gauw bleek de kampioenstrijd te gaan tussen favorieten OG Utrecht en Zenderstad 1, ondanks afwezigheid van enkele topspelers. Voor UDG-Vriendenkring en Zenderstad 2 was de taak om zoveel mogelijk zand tussen de wielen te strooien.
OG Utrecht had een goede start met overwinningen van Alfons Ottink op Stef Baerends (Zenderstad 2) en Toys Sheoratan op Cees Kok (Zenderstad 2) terwijl Auke Zijlstra bezig was de stand van Bert Habets (Zenderstad 1) op te blazen.
Kantelpunt in de strijd was echter de overwinning van Martijn Broekman (Zenderstad 1) tegen Henk Doedens (OG Utrecht) waardoor Zenderstad 1 in het spoor van OG Utrecht bleef. Zenderstad 1 kwam vervolgens goed weg met twee maal winst tegen UDG-Vriendenkring (Laura Timmerman tegen Kennedy Krisnadath en Gerard Bakker tegen Evert Muijs). OG Utrecht had minder geluk, op bord 1 kreeg Arne van Mourik geen winstkans tegen Paul de Heus. Een dubbel nadeel voor OG Utrecht omdat bij gelijke stand de winst aan de hoogste borden de doorslag geeft.
In de strijd om de derde en vierde plaats had Jaap Kok (Zenderstad 2) gewonnen tegen Wim Zwanink (UDG-Vriendenkring). Maar Piet Schep maakte in het eindspel een enorme blunder tegen Jan Ongelosono waardoor UDG-Vriendenkring Zenderstad 2 voorbij ging in de stand.

De eindstand:

 1. Zenderstad 1 met 12 bordpunten (waarvan 7 op de onderste 4 borden!)
 2. OG Utrecht met 11 bordpunten
 3. UDG-Vriendenkring met 5 bordpunten
 4. Zenderstad 2 met 4 bordpunten

  
Voor alle uitslagen, de mooie partijen en gemiste kansen zie Toernooibase. 

 

domstad2024

 

 

 

 

Afgelopen woensdag is op 80 jarige leeftijd Ton Vink overleden. Ton was 62 jaar geleden een van de oprichters van onze club een trouw en altijd enthousiast lid. 

Rouwkaart Ton Vink 20 03 2024 1Rouwkaart Ton Vink 20 03 2024 2

 

 

 

 

16 maart 2024  Nacompetitie 1e/2e klasse  BDV Borne – Zenderstad

Herman Finkers zei eens: Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen”. Dit keer een nacompetitie om een plek in de eerste klasse.

De 11e-eeuwse stad heeft een naam die tijdens de heenrit door Piet toegelicht werd.  Lo betekent “bos”. Welnu, dat leidde tot een potje “bos”-uitspraken, waaronder (natuurlijk) “het bos in sturen”.

Want dat gevoel bestond absoluut. Je wordt kampioen van de 2e klasse en dan moet je nog spelen voor promotie. Nota bene tegen een team dat altijd veel sterker geacht wordt, omdat die eindigen op een achtste plek die in de eerste klasse meestal “net niet” betekent. En ook nog zonder Laurens. Voor Borne raar dat je achtste wordt (overigens met een ratinggemiddelde waarvan verwacht mag worden dat je gewoon bovenin meedoet) en moet spelen voor handhaving. Ook zij waren gehandicapt en misten 2 van hun sterkste spelers.

Dat het een mooie dag zou worden waarop de 81-jarige kanjer Piet Schep nog een blauwtje opliep, dat had niemand verwacht. Lees maar eens verder.

Het gehele seizoen had teamcaptain Karl tegenstanders geanalyseerd en een opstelling gemaakt waar zelden werd aangepast aan de tegenstander. Een luxe omdat iedereen verwacht dat Laurens Fijn van Draat aan bord 1 zal zitten. Altijd goed voor 1 of 2 punten. Dan sta je eigenlijk al met 1-0 voor.

Na het bekend zijn van de opstellingen werd even overleg gevoerd in een aparte kamer.

Jaja, we kwamen dus wel ergens voor. Afspraak: Ed en Bert aan bord 1 hebben winstkansen en de rest op remise spelen. Op zich al een hele opgaaf, omdat Piet tegen een 1213-rating speler moest en ook Jacco, Patrick en Karl hun borst nat mochten maken tegen 1100-raters. Antonio werd kansen toegedicht met zijn zoektocht naar slagzetjes. Patrick verliest niet gauw, dus daar werd minimaal op een punt gerekend.

Jacco Scheper speelde aan bord 6 tegen Anton Jurg (rating 1182). Anton vertelde trots dat hij in de afgelopen 19 jaren 11 keer verloren had. Nou, dan moest daar maar een 12e bijkomen. Toch ?

Met secuur spel ontstond een eindspel met vooral remisekansen. En Jacco vond die. Klasse: 1-1.

Ed Kok speelde aan bord 1 tegen Jan Koerselman. Ed is een ster in wachten op het juiste moment en dat kwam dan ook. In het middenspel strafte hij een positionele fout af en won een schijf. Nog wel even secuur uitspelen, maar dat is aan Ed besteed. De stand werd hiermee 3-1 voor Zenderstad.

Ja, Piet Schep. ALS Piet verliest, dan is het door verlies van concentratie. Maar hij verliest niet snel en dat ondervond Gertjan Kolsté (rating 1213). Piet was helemaal in zijn element met een hekstelling. Gertjan stond dat ook bewust toe, maar leverde hem wel hard werken op om het droog te houden.

In het eindspel had Piet het betere spel, maar net niet genoeg om ook remise te voorkomen. Kortom: dik verdiende remise en de stand werd 4-2.

Arie Koster bleek achteraf de genadeslag uit te delen tegen Michiel Hagreis (rating 1058). Michiel dacht in een volledig symmetrische stand een combinatie uit te halen. Arie had echter een andere optie waardoor Michiel een schijf achter kwam en dat speelde Arie netjes uit. Daarmee werd de voorsprong vergroot naar 6-2. Op de andere borden stond niemand minder. Spannend.

Antonio Ramirez gaat in het oosten wonen en daar komen veel wijzen vandaan. Antonio zat aan bord 5 tegen Roelof-Jan de Haan (rating 957) en miste een winnende slagzet. Zoals eerder gezegd: laat dat nu net de kracht van Antonio zijn: altijd op zoek naar zetjes. Niet getreurd, want hij speelde uitstekend. Het eindspel was aan alle kanten remise en met 7-3 als stand leek de sensatie heeeeel dichtbij te komen.

Patrick van der Tool speelde oerdegelijk tegen Matthijs van Hofwegen (rating 1122) en die kreeg totaal geen vat op het spel van Patrick. Patrick bewees weer eens dat hij niet snel te verslaan is en zoals gezegd oerdegelijk naar de remise gespeeld. Verdiend punt en daarmee was de 8 binnen.

Bert Habets en Karl van der Horst waren nog bezig. Bert stond beter tegen Frank Krijnen (rating 897) en Karl gelijkwaardig tegen Nico Rosink (rating 1172). Bert hoefde niet lang na te denken toen er een stand op het bord kwam die langdurig spelen opriep om tot winst te komen. Het remiseaanbod werd geaccepteerd en de winst was binnen.

Karl zijn concentratie was ook a la minute weg en waar ook hij oerdegelijk speelde naar minimaal een punt deed hij in de onverschillige modus een zet in een stand waar alles remise is. Behalve die zet, want een eenvoudige combinatie maakte zijn verlies een feit.

We mogen concluderen dat er een heel knappe prestatie geleverd is door van Borne te winnen. De angst dat we volgend jaar niets te zoeken hebben in de eerste klasse is een valse bescheidenheid.

Bij Borne kon men leven tegen een “sterk team in de breedte”. En dat klopt wel. Dit jaar was een echte clubprestatie. Om trots op te zijn.

Op zondag 28 juli organiseren we voor de derde keer het Heritage Open in IJsselstein.

Na twee eerdere geslaagde edities hebben we enorm veel zin om dit jaar wederom zowel de wereldtop als de regionale dammers in IJsselstein te ontmoeten. Meer informatie op de website van het toernooi.

website van het toernooi

 

 

 

 

Zenderstad 3 uit degradatie gevaar.

In de 6e ronde van de Provinciale clubcompetitie moest Zenderswtad 3 uit tegen DAWO  Woudenberg.

De eerste uitslag viel op bord 2 tussen Jaap Veld en Nico Verhoeven, Nico molde het centrum van de tegenstander en had voortdurend het betere van het spel. op de 42e zet zag Jaap meer spoken dan er waren en gaf spontaan op!!

Theo van Londen had ook een mazzeltje in een gelijkwaardige spelopbouw kwam hij opeens in de problemen, toen Hennie van Lambalgen verkeerd sloeg en schijfwinst miste waren de rollen opeens omgedraaid en moest Hennie de remise zoeken 3-1.

Hans ging tegen Leo van Raay vol in de aanval en ging al vroeg naar het kerkhof het kostte Leo uiteindelijk te veel tijd om de goeie zetten te kiezen en ging door de klok. 

Gerard aan bord 1 tegen Cor van Setten hadden een gelijkopgaande klassieke partij, gezien de 1-5 tussenstand hoefde Gerard geen onnodige risico,s meer te nemen, Na 56 zetten werd de vrede getekend en konden de IJsselsteiners met 2-6 overwinning huiswaarts keren (al woont er geen van de 4 in IJsselstein)

 

 

 

 

 

 

Provinciale titel voor het grijpen

In de 6e ronde van de provinciale clubcompetitie moest koploper Zenderstad thuis aantreden tegen ADG. De Amersfoorters kwamen versterkt opdraven en er ontstond een spannende strijd. De eerste uitslag viel op bord 2 waar Rik Verboon het opnam tegen de Amersfoortse kopman Ben Provoost. Onder het mom 'puntje voor de club' speelde Rik tegen zijn natuur een rustige partij. Hij kwam geen moment in de problemen en daarmee was de eerste remise een feit.

Op bord 1 trof Laurens Fijn van Draat de Amersfoortse versterking Rutger Koetsier. In het middenspel liep de spanning snel op met prachtige offer varianten als mogelijkheden. In plaats hiervan koos Rutger ervoor het het contact te verbreken waarmee hij licht nadeel accepteerde. Toen Laurens niet het scherpst reageerde eindigde de partij in een rustige remise.

Op bord 3 trof Laura Timmerman Cees Strooper. Ook hier een rustige opening, maar in het late middenspel gingen beiden er vol in. Even leek de aanval van Cees op de korte vleugel veel sneller te gaan dan de tegenaanval van Laura. Maar dat werd gauw geneutraliseerd en de derde remise was een feit. Voer voor de liefhebber om te kijken of beide spelers sterke voortzettingen hebben gemist.

Op bord 4 nam Martijn van der Klis een vroege hekstelling 'met 2 stukken op de lijn' tegen Harry de Waard. In het middenspel verbrak Harry de opsluiting en Martijn kwam iets gemakkelijker te staan. Een onverantwoorde winstpoging met een volkomen verkeerd getaxeerd offer had hem de kop moeten kosten. In het eindspel kon Harry het echter niet rond krijgen waardoor kort voor middernacht de vierde remise kon worden opgetekend. Door dit gelijke spel heeft Zenderstad in de laatste ronden tegen UDG-Vriendenkring genoeg aan een gelijkspel om de titel binnen te halen.

  

Simultaan Koos van Amerongen tijdens de Spellensatie koopzondag in IJsselstein op zondag 24 september.

Vier keer per jaar organiseren de IJsselsteinse ondernemers een koopzondag met een evenement. Voor zondag 24 september kozen ze voor het thema Spellensatie. Onze eigen Koos van Amerongen zal in de gezellige winkel 'Momenten van Leven' een aanschuifsimultaan geven terwijl om hem heen de klanten in en uitlopen. Momenten van Leven is geopend van 12 tot 17. Zie ook hun eigen aankondiging op facebook: https://www.facebook.com/momentenvanleven/ met daarin onderstaande foto van de voorbereidingen. Naast het dammen worden er nog een kleine 20 spellen aangeboden, zoals spijkerbroekhangen, chocolade sjoelen en de bibberspiraal. Voor meer informatie zie https://inijsselstein.nl/post/spellensatie-ijsselstein?_sitekick=1695209746 

 

laurens

 

 

 

 

Dammen op hardloopschoenen

door Martijn de Leeuw

Het seizoen van damclub Zenderstad werd dit jaar in stijl geopend. De spelers uit IJsselstein en omstreken werden uitgedaagd door Internationaal Grootmeester Martijn van IJzendoorn in een kloksimultaan mogelijk gemaakt door Heritage Auctions Europe. Deze simultaan was onderdeel van de voorbereiding op Van IJzendoorns wereldrecordpoging op 16 september in Gouda. Tijdens een kloksimultaan heb je als simultaanspeler twee tegenstanders: je opponenten én de klok. Een gouden kans dus voor de spelers van damclub Zenderstad om een Internationaal Grootmeester te grazen te nemen zoals ze vol bravoure vertelden bij RTV Utrecht. Omgerekend had Van IJzendoorn immers maar enkele seconden per zet beschikbaar tegen zijn 30 opponenten.

kloksimultaan martijn IJzendoorn 8 8 2023

 

 

Terwijl zijn tegenstanders een listige opening probeerden te bedenken raasde Van IJzendoorn in hoog tempo langs de borden. Urenlang wisten de IJsselsteiners goed tegenstand te bieden maar na anderhalf uur spelen vielen de eerste slachtoffers. Om zoveel mogelijk tijd te besparen werd de cirkel van dammers bij elke partij die beëindigd was kleiner en kleiner gemaakt. Van IJzendoorn overleefde de spannende tijdnoodfase rond zet 50 onder toeziend oog van collega grootmeester en trainer Erno Prosman, die zelf onder meer bekend is van het blindsimultaandammen. Op enkele borden resulteerden slechts enkele seconden voor de laatste zet. Metslechts één nederlaag in de tijdnoodfase en enkele remises tegen de sterkere spelers kon Van IJzendoorn zich na de tijdnoodfase focussen op het afronden van zijn oefensimultaan. Dit deed hij glansrijk door veel van de laatste partijen alsnog in winst om te zetten. Al met al resulteerde een prachtig resultaat van 73%, een score die voldoende is voor een wereldrecord. Na afloop was Van IJzendoorn dan ook zeer tevreden al werd er ook direct verder gediscussieerd over verbeterpunten richting de officiële wereldrecordpoging. Damclub Zenderstad heeft genoten van deze voorbereidingssimultaan en wenst Martijn alle succes!

 

 Beste damvrienden,

Heugelijk nieuws! Op dinsdagavond 8 augustus komt wereldtopper GMI Martijn van IJzendoorn naar IJsselstein voor een kloksimultaan. Deze simultaan wordt mede mogelijk gemaakt door Heritage Auctions Europe. We spelen zoals altijd in De Oase (Benschopperweg 342, 3401BZ IJsselstein) en beginnen om 19:45. Het speeltempo bedraagt 60 minuten voor de eerste 50 zetten, en daarna 30 minuten voor de rest van de partij.

Deze simultaan in IJsselstein is onderdeel van Martijn's voorbereiding op de wereldrecordpoging kloksimultaan die hij op zaterdag 16 september in Gouda gaat doen. Dat record staat nu op 45 tegenstanders en is in handen van tienvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev. Martijn gaat het opnemen tegen maar liefst 50 deelnemers! Er waren op 6 juni al 35 aanmeldingen. Wil je nog meedoen met deze wereldrecordpoging en heb je een FMJD-rating van tenminste 1850? Meld je dan aan via email bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dick van IJzendoorn 06 – 53508754.

Maar Martijn oefent dus eerst bij ons in IJsselstein tegen de leden van Zenderstad. Ben je lid van de UPDB en lijkt het je leuk om aan deze oefensimultaan mee te doen? Geef je dan op bij Ed Kok (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Deelname is gratis. Er zijn in totaal 30 plaatsen beschikbaar. De spelers van Zenderstad komen hier het eerst voor in aanmerking. De voorlopige deelnemerslijst vind je hier op Toernooibase.
 

Om het voor Martijn een goede oefening te laten zijn, hanteren we een minimale KNDB rating van 1050 voor spelers van buiten Zenderstad. Ook vragen we iedereen te noteren en de notatie achteraf te delen. Er zijn notatiebiljetten in duplo beschikbaar.

Op naar een mooie damavond!

namens de organisatie van damclub Zenderstad:

Koos van Amerongen
Ed Kok, 06-53970544

 

 

 

 

Zenderstad ontsnapt tegen Hilversum en verovert de dubbel
Door Koos van Amerongen

Voor het eerst in haar bestaan is het Damclub Zenderstad gelukt om de dubbel te winnen. Na eerder dit seizoen de provinciale clubcompetitie op haar naam te hebben geschreven, kwam daar deze week een overwinning in de bekercompetitie bij. Waar het de IJsselsteiners in de competitie ogenschijnlijk gemakkelijk afging, was dat in de beker geenszins het geval. In de finale moest worden afgerekend met DC Hilversum, dat in de halve finale hardhandig had afgerekend met het tweede team van Zenderstad. En dat bleek een hele uitdaging.

De dag begon met een belletje van Rik Verboon, die zich wegens ziekte moest afmelden. Het is voor een teamleider fijn dat je – ook op zulke lastige momenten – altijd op Bert Habets kunt rekenen. Bert speelde op het vierde bord tegen Wim Vlooswijk. Na een rustige opening ontstond er een open klassieke stand waarin Bert het initiatief nam en Wim rustig afwachtte. Bert probeerde het wel maar Wim hield eenvoudig stand (1-1).

Zoals gebruikelijk prijkte Martijn de Leeuw bovenaan de opstelling van de IJsselsteinse formatie. Daar kom je in de beker dan vaak de sterkste speler tegen en dat was met Peter van Heun ook nu het geval. Na een theoretische opening verkreeg Martijn een stand die hem normaal gesproken wel lekker ligt. Maar na enkele onnauwkeurigheden was het niet fijn meer en besloot hij af te haken. Peter kwam sterk op het centrum te staan, maar na wat zorgvuldig gemanoeuvreer van Martijn kon de vrede worden getekend (2-2).

Op het tweede bord troffen Koos van Amerongen en Ton Bollebakker elkaar. Koos kwam met behoorlijk terreinvoordeel uit de opening, maar toen hij een afwikkeling probeerde te voorkomen en een eerder geconstateerde zet (30.37-31!) was vergeten, was het opslag penibel. Ton speelde vervolgens sterk en koos voor een kansrijk eindspel met een schijf meer en schijven van Koos die op de tocht stonden. In het bloedstollende vervolg gingen beide spelers op jacht naar een tweede dam en toen beide daarin slaagden, was het remise (3-3). Uit analyse blijkt dat Ton meerdere – vaak niet triviale – winstkansen heeft gemist en dat Koos een keer concreet remise kon maken.

Daarmee lag de druk bij Martijn van der Klis. Bij vier remises zou het in de provinciale competitie lager geklasseerde Hilversum aan het langste eind trekken. Dus moest er gewonnen worden. Tegen de Hilversumse journalist Maarten Kolsloot kon Martijn na de opening over een iets fijnere stand en een aanzienlijk tijdsvoordeel buigen. Toen Maarten zijn lange vleugel wist te ontwikkelen kwam er een halve hekstelling op het bord, die steeds sterker werd. Nadat Martijn in tijdnood een winstkans (45.33-29!) miste, zaaide hij met een offer verwarring. Toen Maarten de plusschijf op de verkeerde manier teruggaf kon Martijn zijn afrondingstechniek etaleren (5-3).

Daarmee ontsnapte de IJsselsteinse formatie tegen de sterk spelende Hilversummers aan een (‘4-4’-) nederlaag. En zo kon competitieleider Cock van Wijk de kolossale Jan Bom bokaal – vernoemd naar de legendarische IJsselsteinse grootmeester Jan Bom -  voor de tweede keer in de geschiedenis aan Damclub Zenderstad uitreiken.

De weg naar de finale was lang en zwaar. Eerder werd ook met minimaal verschil van directe concurrenten van ADG en OG Utrecht gewonnen. Alleen de reserves van Gooi & Eemland konden geen vuist vormen. Zij deden mee: Koos van Amerongen (4-7), Martijn van der Klis en Bert Habets (3-4), Martijn de Leeuw (3-3), Brian van Ringelestijn (1-2), Rik Verboon en Ed Kok (1-1).

 

beker 2023

 

 

 

Damlust Gouda 2 - Zenderstad

Een wedstrijd die vooral gebaseerd was op hoop, want nummer 3 Damlust Gouda 2 (eerste speelt ereklasse) was beduidend sterker. Vorige week verloor Zenderstad van mede-degradatiekandidaat Alblasserdam en dan mag gesteld worden dat we niet sterk genoeg zijn voor de eerste klasse. Vaak genoeg was het net niet. Maar ja, dat maakt op dit niveau nu net wel het verschil.

Arie Koster speelde aan bord 1 tegen Alex Bitter (rating 1119) en Ben van der Linden speelde tegen Peter van Eck (rating 1203).

De eerste die verloor zonder een zet te spelen was Gerard Bakker aan bord 8 tegen Harry Clasquin (rating 1117). Gerard is een OV-fan, maar was dit keer het spoor bijster, want hij was zijn mobiel vergeten én kon het lokaal niet vinden.

Na ruim 3 uur spelen was dat nog steeds de enige partij. Op dat ogenblik zag het er al niet best uit, want Bert Habets (tegen topscorer Arie de Bruijn, 1227) en Karl van der Horst tegen Arie van der Knaap (1052) stonden een schijf achter en Ed Kok stond tegen Erik Maijenburg (1143) ook niet echt lekker.

Het was Ed die als eerste sneuvelde in een verborgen meerslagcombinatie. Eigenlijk had het een zetje van Ed kunnen zijn. 4-0.

Vrij vlot er achteraan waren het nederlagen van Ben en Bert waardoor het ineens 8-0 stond.

Ben ging erop door in een klassieke stelling in een coup te lopen, die wel te voorkomen was, en Bert werd in een voor zijn doen minder seizoen weer opgeknoopt door een positioneel foute voortzetting.

Karl was een schijf achter gekomen door een miscalculatie. Dat hij in het eindspel dan toch nog een weg naar een remise wist te vinden zat Arie vd Knaap niet lekker. Terecht, want er waren genoeg winstwegen geweest. In ieder geval was de nul van het uitslagenbord af: 9-1.

Arie Koster speelde een zeer sterke partij. Moest in een dammeneindspel nog wel opletten, maar de remise was dik verdiend. 10-2. Arie werd daarmee team-topscoorder. Knap, als we weten dat het bordgemiddelde waaraan Arie speelde 3,7 was en hij maar 1x verloren heeft.

Ben en Arie spelen deze week in de bondscompetitie tegen elkaar en Ben is gewaarschuwd.

Piet Schep noteerde met een fraaie terechte remise een blauwe notering. Ruud Kloosterman kreeg geen grip op Piet’s stellingen en solide spel:11-3.

Patrick was de laatste en ook hij wist een goede partij tot een remise om te zetten. Bij Patrick leek er lange tijd meer in te zitten, maar schijn bedriegt.

Met een 12-4 nederlaag was er niets af te dingen aan de kracht van de tegenstander.

VAD verloor verrassend van O2O-2 met 9 - 7 (waar 8 - 8 voldoende was voor kampioenschap) en Haarlem werd op bordpunten daardoor kampioen.

Ook Stigt Thans 3 pakte nog een belangrijk punt tegen Alblasserdam, waardoor DES Lunteren en Alblasserdam de nacompetitie ingaan en Stigt Thans deze wist te ontlopen.

Voor Zenderstad is het terug naar de 2e klasse en volgend jaar weer een poging doen om bovenin te eindigen. Mooie partijen te zien en bovenal een heel goede teamsfeer.

Komt goed in de 2e klasse.

 

 

 

 

Zenderstad 1 nu wel langs Ons Genoegen Utrecht
Door Koos van Amerongen

In de halve finale van de provinciale bekercompetitie heeft het eerste viertal van Zenderstad zich tegen Ons Genoegen gerevancheerd voor de verloren bekerfinale van vorige jaar. Na een mooi avondje bekerdammen - ook de andere halve finale werd in de Oase gespeeld – stond de kleinst mogelijke overwinning op het scorebord: 5-3. Dat het spannend zou worden was op voorhand al wel duidelijk, toen bleek dat beide teams met een ijzersterk formatie voor de dag kwamen.

Net als vorig jaar troffen beide kopmannen, Martijn de Leeuw en Wouter Ludwig, elkaar, dit keer op het eerste bord. Het spelbeeld was heel anders. Waar het vorig jaar vrij rustig bleef, ontstond er nu een scherpe klassieke stelling, waarin Ludwig na het opspelen van zijn kroonschijf aan een kolossale centrumstand bouwde, welke Martijn onorthodox poogde te omsingelen. Uiteindelijk schoof de stand in elkaar en bleek vereenvoudigen voor beiden het beste (1-1).

Op het tweede bord troffen Rik Verboon en Alfons Ottink elkaar weer. In hun duels gebeurd altijd wel wat. Dit keer ontstond er een open klassiekje, dat verdunde naar een stand waarin Rik op het centrum stond en Alfons eromheen ging. Het resulteerde in een gelijkwaardige remise (2-2).

Ook op het derde bord was het de Leemputter (Arne van Mourik) die om de stand van de Apeluier (Martijn van der Klis) heen trok. Na een aantal ruilen bleek Martijn een goede centrumstand over te houden. Het werd echter steeds dunner en uiteindelijk wist Arne met behulp van een goed getimed offer naar remise af te wikkelen.  Uit analyse blijkt dat Martijn met 38.31-27! goede winstkansen had kunnen krijgen.

Tot slot troffen beide teamleiders, Koos van Amerongen en Cock van Wijk, elkaar aan het laatste bord. Cock liet er geen gras over groeien en trok vanuit de opening direct ten (flank)aanval. Na een ogenschijnlijke onnauwkeurigheid van Cock begon Koos aan een oploopplan. Cock verdedigde zijn aanvalsschijf horizontaal, die vervolgens door Koos naar 22 werd verplaatst. Objectief gezien was het gelijkwaardig, maar Cock moest wel oppassen. Het werd steeds gevaarlijker, maar op het goede moment werkte Cock af naar een remise-eindspel. Twee fouten werden hem daarin alsnog fataal: eerst liet hij Koos met een damoffer afwikkelen naar een 4-om-2 eindspel, en vervolgens had hij niet door dat dat nog remise was (5-3).

En zo, met een vleugje geluk, wisten de IJsselsteiners een herhaling van het bekertrauma van vorig jaar (‘verliezen’ door 4 remises) te voorkomen. In de finale wacht DC Hilversum, dat het versterkte tweede viertal van Zenderstad op een grote nederlaag trakteerde (1-7) en zo een IJsselsteins onderonsje voorkwam.

 

Zenderstad 2 ten onder tegen DC Hilversum
Door Ed Kok

De andere halve finale was tussen Zenderstad 2 en DC Hilversum. Zenderstad 2 had eerder de bekerwedstrijden tegen eerste klassers DAWO Woudenberg en Austerlitz gewonnen en trof nu een hoofdklasse team. Een 4-4 uitslag zou dan genoeg zijn om te plaatsen voor de finale. Karl en Jacco waren verhinderd maar hadden supervervangers in Laura en Laurens. Na een roze-blauwe traktatie van Laura (!) gingen we er vol voor. Het was duidelijk dat bord 3, Piet Schep tegen Maarten Kolsloot en bord 4 Stef Baerends tegen Wim Vlooswijk de sleutelpartijen waren, hier moest minimaal 1 punt gehaald worden.
En daar ging het mis, Wim Vlooswijk, met wit, had een mooi getimede opstoot naar veld 23. Stef dacht met een geforceerde 3 om 3 (of 4 om 4 bij anders slaan) nu een gunstige stand te bereiken. Maar Stef zag daarbij nog een andere 3 om 4 slagmogelijkheid over het hoofd. Met de schijf achter was er geen houden meer aan.
Op bord 3 stond Piet behoorlijk onder druk en dacht met een ruil de druk te verminderen. Direct volgde echter een kleine forcing met schijfverlies voor Piet. Hier zat ook al gauw geen muziek meer in.
Met een 0-4 achterstand moesten Laurens (op bord 2 tegen Ton Bollebakker) en Laura (op bord 1 tegen Peter van Heun) beiden winnen.
Laurens bereikte behoorlijk tempivoordeel. Maar door een taktisch offer met geforceerde terugwinst wist Ton de stand uit te dunnen en speelruimte te houden met remise als resultaat.
Lang leek Laura tegen Hilversum kopman Peter van Heun op een gelijkwaardige remise af te stevenen. In een 5 om 5 stand had Peter een klein voordeeltje. Een beetje onhandig (volgens eigen zeggen) probeerde Laura remise te forceren maar kwam in een damvangnet terecht en verloor alsnog. Het maakte echter niet uit de nederlaag tegen Hilversum stond al vast.
Jammer, een bekerfinale tegen Zenderstad 1 was superleuk geweest.

 

fotobeker

 

 

 

Zenderstad-Alblasserdam 11-02-2023

De verliezer van deze degradatiewedstrijd zal zeer waarschijnlijk terugkeren naar de 2e klasse. Vorig jaar werd het 8-8 en werd Alblasserdam de kampioen. Die 8-8 had een winst kunnen zijn voor de Ijsselsteiners. Er was dus wel wat hoop.

Ook nu werd gerekend op een taktisch foefje van de Alblassers en dat was weer goed ingeschat. Op bord 1 werd een lagere rating-speler opgesteld met als gevolg dat de sterkste spelers speelden tegen elkaar en de teamcaptains ook. In rating speelde iedereen tegen een gelijkwaardige tegenstander. Vriezen of dooien dus.

Binnen het uur stond Gerard Bakker aan bord 1 een schijf achter tegen Dylan Jongeneel. Gerard speelde te snel en dat kostte hem de kop door een lichte combinatie: 0-2

Daarna duurde het gelukkig niet te lang of Laurens Fijn van Draat won van Alblasserdams sterkste speler Mijndert Verkaik die het nut van een plakker verkeerd inschatte en kapot gespeeld werd: 2-2

Daarna was het de partij van Bert Habets tegen Marcel van der Most die uitging. Bert speelt een wisselvallig seizoen en kreeg door een niet te moeilijk zetje een schijf achterstand. Na wat tegenpruttelen lagen de laatste schijven ook in het doosje: 2-4

Piet Schep vergat tegen Ruben Groenendijk om een lange vleugelopsluiting effectief uit te nutten, waardoor Ruben grip kreeg en behield. Ook Piet had het vandaag niet, doorzag een meerslagfinesse niet en even later vergat hij dat Ruben meer kanten op kon slaan waardoor het direct afgelopen was: 2-6

En toen werd het spannend. Op alle borden stonden de Ijsselsteiners namelijk iets beter.

Karl van der Horst zette voortdurend veel druk op de stellingen van teamcaptain Yoshua van der Most, waardoor Yoshua in tijdnood niet alle ongein in de gaten had en Karl via allerlei dreigingen door een winnende damcombinatie de 4-6 kon laten aantekenen.

Zoals gezegd stond het op de andere borden beter en kon het dus nog. Patrick vd Tol, Ed Kok en Arie Koster speelde tegen resp. Rien Broekzitter, Ton van Bokhoven en Remco Korteland. Patrick speelde een goede partij, leek overhand te hebben, maar toch kwam het er net niet van. Rien was blij met het punt en hij niet alleen. Het was namelijk het achtste punt. Eerder was Ed namelijk al in een remise geëindigd. Bij naspelen vond Ed een zeer kansrijke, winnende variant. Helaas te laat.

Dan moest Arie het maar doen. Een onmogelijke opgave, want hij moest knokken voor een punt, daar waar ook hij visueel beter leek te hebben gestaan. De remise betekende een nederlaag van 7-9.

Een rechtstreekse degradatie kan nog afgewend worden, maar dan moet de laatste wedstrijd in Gouda gewonnen worden van nummer 3. En Alblasserdam moet van Stigt Thans 3 verliezen, wat wel logisch zou zijn.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat als we tegen een mede-degradatiekandidaat niet weten te winnen, dan zijn we gewoon te licht voor de eerste klasse. Genoeg momenten van “als”, maar over het algemeen toch net niet goed genoeg.

In de kop van de eerste klasse deed VAD wat verwacht werd en die staat met 1 voet op de drempel van promotie. De laatste wedstrijd hebben zij tegen mede-amsterdammers O20 voldoende aan gelijk spel. Dat moet lukken. Dat betekent wel dat Gouda, de tegenstander van Zenderstad dan op de tweede plaats uit kan komen en via nacompetitie kans maakt op promotie.

Moet Gouda wel winnen van Zenderstad. Cadeau gaan ze het niet krijgen.

 

 

 

 

Beide Zenderstad teams naar halve finale UPDB beker.


Afgelopen week wonnen zowel Zenderstad 1 als Zenderstad 2 hun uitwedstrijd in de UPDB kwartfinale en plaatsten zich daarmee voor de laatste 4 teams welke uit gaan maken wie de bekerwinnaar wordt. Zenderstad 1 was niet op haar sterkst maar tegenstander Gooi en Eemland 2 ook niet. Het werd een duidelijke 7-1 overwinning voor Zenderstad 1. De tegenstander van Zenderstad 2, Austerlitz, profiteerde niet van hun kansen en daardoor won Zenderstad 2 met 6-2.

Zenderstad 1 overtuigend langs Gooi & Eemland 2
Door Koos van Amerongen

In de tweede ronde van de provinciale bekercompetitie wonnen de dammers van Zenderstad overtuigend van het tweede viertal van Gooi & Eemland 2. Een herhaling van de tweede ronde van vorig jaar. Waar bij Gooi & Eemland 2 de sterke speler Kyrylo Ivanov ontbrak (“hij speelt niet doordeweeks”) waren er aan IJsselsteinse zijde ook de nodige invallers.

Koos van Amerongen speelde net als vorig jaar tegen Henk de Groot. Vanuit de opening kreeg hij een sterke hoge actieve randschijf. Henk probeerde via een flankaanval wat terug te doen, maar toen die met een klaverblad werd opgesloten had hij geen ruimte meer. Henk probeerde nog wat, maar het mocht niet meer baten (2-0).

Bert Habets zette vanuit de opening een flankaanval op het bord tegen Michiel Luiten. De in vorm verkerende Michiel speelde dat uitstekend tegen waarna Bert zijn aanval omzette in een hoge actieve randschijf met centrumstand. Na een rustige opbouw van beiden koos Michiel voor een scherpe voorzetting, waarop Bert een venijnig zetje uithaalde (4-0).

Niet veel later besloten Ed Kok en Adri Butzelaar tot remise. Dat gebeurde na een interessante partij, waarbij Ed over een schone stand en Adri over een groot tempovoordeel kon buigen. Ed besloot een kortevleugelopsluiting toe te laten, in de hoop zijn tegenstander combinatief te kunnen verrassen. Adri bleef echter goede zetten spelen. Toen Ed in een dun standje wat gevaren zag, besloot hij remise aan te bieden om zo het vijfde punt veilig te stellen (5-1). Dat hij op dat moment analytisch gezien winstkansen had, doet er eigenlijk niet toe. Goed teamwerk!

Zo lag er geen druk meer bij Brian van Ringelestijn, die in Henk Vogelzang de Jong de sterkste speler tegenover zich zag, waar hij vorig jaar na een lange partij in zijn laatste (!) officiële duel nog nipt van had verloren. Deze keer kwam Henk goed uit de opening. Brian slaagde er met zwart in zijn stukken te hergroeperen en op het juiste moment controle over veld 24 te pakken. Toen Henk de tactische rechtvaardiging daarvan overzag (zetje van Weiss!) kon Brian de felicitaties in ontvangst nemen (7-1).

Zenderstad 2 komt goed weg in Austerlitz
Door Ed Kok

Zenderstad 2 mocht niet klagen met een 6-2 overwinning in Austerlitz. Jacco Scheper kreeg in een klassieke stand een schijf kado. Zijn  tegenstander dacht een offer met forcing te plaatsen maar zag het offer niet meer terug. Jacco maakte het bekwaam af. Na een duidelijke overwinning van Piet Schep stond het 4-0, bijna bekeken dus. Maar Zowel de tegenstander Karl van der Horst als de tegenstander van Stef Baerends zagen in deze fase zeer kansrijke voortzettingen over het hoofd en beide partijen liepen remise. Bij 4-4 had winst aan bovenste bord geteld en zou Zenderstad 2 uitgeschakeld zijn als deze partijen anders waren verlopen.

 

 

Zenderstad – VAD  14-01-2023

Koploper VAD moest in principe geen moeite hebben met Zenderstad, gelet op de rating.

Met uitzondering van Laurens Fijn van Draat had iedere VAD-speler een hogere rating.
De eerste die het onderspit delfde was Piet Schep tegen good old Herman van Westerloo. Die bouwde slim een slagzetje in waardoor hij een schijf voorkwam en rondde dat bekwaam af. 0-2

Laurens Fijn van Draat kreeg het helemaal naar zijn zin vanaf de vijfde zet en gaf het centrum van Arie Storm het nakijken. 2-2

Daarna was het even stil, leek er nog weinig aan de hand, maar Patrick van der Tol liep in een goede stand in een niet al te moeilijk zetje. Meestal goed voor minimaal een punt was het even wennen aan de nul voor Patrick : 2-4

Dit alles was binnen de 2 uur gebeurd, wat wel snel is voor zo’n wedstrijd.

En voor Zenderstad werd het nog vervelender, want vrij snel achter elkaar gingen Ed Kok tegen Henk Twijnstra in een (voor hem te simpele) 3 om 3 de bietenbrug op (2-6) en snel daarna liep Ben van der Linden tegen VAD’s topscorer Paul de Heus in een (ook niet zo moeilijke) slagzet. Was meteen uit: 2-8.

Dan denk je dat het afgelopen is, maar niets is minder waar. Bert Habets, Karl van der Horst stonden beter en Arie Koster had ook kansjes.

Karl en Bert werden de schlemiel, want beiden lieten tegen resp. Jos Eggen en Michel Horn de winst liggen. Karl speelde een uitstekende hekstelling, kreeg een “escape-slagzet” en zag spoken, want de slagzet was heel goed af te handelen en door verkeerde voortzetting miste hij een overtal-eindspel (3-9). Ook Bert koos de verkeerde richting in een eindspel van 3 tegen 4.  4-10.

Arie Koster wist zeer geduldig het eindspel uit te spelen tegen Hans Vermeulen en bracht de einstand op 6-10.

Arie en Karl haalden wel een “blauwe notering”, maar dat is hooguit leuk voor eigen rating.

Voor Zenderstad rest zure druiven, want weer iets te weinig. Maar ja, daar hebben we niets aan. Alblasserdam heeft een punt gesprokkeld en is nu op gelijke hoogte gekomen. Het wordt spannend, want beiden hebben nog elkaar (in voorlaatste ronde) en 2 zware tegenstanders.

De laatste gaat er direct uit en voor de voorlaatste rest een nacompetitie.

VAD blijft op koers voor het kampioenschap en gezien de tegenstanders lijkt het hen te moeten lukken.

Dan maar in de laatste 3 wedstrijden minimaal 4 punten pakken. De tijd zal het leren.

 

 

 

 

Verslag Waarddammers 2 – Zenderstad

Waarddammers heeft een abonnement op 9-7 en 8-8 en ook dit keer werd het 9-7 in hun voordeel.

Had ook andersom kunnen zijn, trouwens.

Wederom zonder Laurens Fijn van Draat werd op een zeer koude dag hartverwarmend gestreden.

Dat er gestreden werd was wel duidelijk, want om drie uur waren alle partijen nog bezig.

Wellicht was de instelling van Wout Weghorst een mooi voorbeeld. Grenzen opzoeken kan weleens tot succes leiden. Dat dit persoonlijk succes niet altijd tot een team-succes leidt was ook het lot van Zenderstad deze dag.

De opstelling was een normale opstelling. Geen tactisch foefje nodig, want Waarddammers kent spelers die allemaal 1100-waardig zijn en het ook meestal zijn.

De eerste punt werd door Karl gehaald tegen Martin Westerlof. Toch (weer) een betere stand langzaam weg laten glippen en de meest kansrijke variant gemist waardoor een eindstand ontstond waar voornamelijk remisevarianten in overbleven. 1-1

Niet veel later, was Ed aan de bord om na een spookvrije partij een fraai resultaat aan te laten tekenen tegen de sterkste speler Herman Meyer (rating 1276). Ed was strontverkouden en waar vroeger rook in iemands gezicht geblazen werd verdoezelde hij de tegenstander met proesten. Remise werd overeengekomen terwijl beiden nog 9 schijven op het bord hadden staan. Voor Ed gewoon toch in zekere zin een winst. 2-2

Een voorsprong werd netjes door Piet gerealiseerd. De Heer werd positioneel zeer fraai kapot gespeelde en duidelijk gemaakt dat “niet op tijd zijn” nog niet betekent dat Piet “niet bij de tijd” is.

Zoals gezegd fraai gedaan ! 2-4.

Helaas had Gerard Bakker met Trapman sr. een van de sterksten op zijn bord gekregen en dat bleek ook wel. Hij werd op een gegeven ogenblik overlopen en de stand werd rechtgetrokken. 4-4

Jacco Scheepers viel in voor Ben van der Linden en werd op zijn lange vleugel overvleugeld. Wim verschoor (de tweede hoge rating van het Waarddammers-team) nutte het goed uit en leidde de voorsprong in. 6-4

Nog niets aan de hand, want Bert deed het lekker aan bord 1 tegen Ad de Hek, Arie stond ook goed en ook Patrick had een betere stelling.

Bij Patrick bleek dat de remise-kans bij dammen groot is. Patrick verliest niet gauw, maar winnen is net zo lastig. Tegen Joop Roedolph pakte hij een dik verdiende punt, maar liet een winstkans liggen. 7-5

Arie Koster zat tegen de andere Roedolph (Fred). Rating bijna 200 hoger dan die van Arie. Althans, dit jaar nog, want Arie gaat stappen maken met zijn prestaties. Ook nu een fraaie prestatie aan bord 3 met een remise waar het een beetje meezat. Betekende wel voor de Waarddammers dat het achtste punt binnen was.

Alle hoop was op Bert gevestigd, want die leek een overmachtsspel te kunnen inzetten. Het werd helaas een remise. Tot ieders schrik blijkt bij nadere analyse dat er inderdaad wellicht een winst gemist is. Het is jammer, maar doet geen afbreuk aan de fraaie prestatie van Bert.

Wederom een “net niet”. Niet weggespeeld. Volgend jaar 14 januari starten we tegen koploper VAD in de Oase. Dan maar voor een verrassing zorgen ?

In de stand staan we voorlaatste en is alleen Stigt Thans nog direct in te halen. Dan volgt er een rits met 6 tot 8 wedstrijdpunten. Wij moeten Alblasserdam sowieso aftroeven en dan nog punten zien te halen tegen sterke teams VAD, Gouda en Gravenpolder (allen in de top 4). De uitslagen bewijzen wel dat, op VAD na, iedereen te verslaan is. Ook door Zenderstad.

Eerst genieten van de feestdagen en op 14 januari er een mooie start van het jaar van maken.

Tot volgend jaar.

 

 

 

 

Zenderstad kampioen UPDB !
Door Rik Verboon

Eindelijk was het dan zover, de laatste ronde van de provinciale clubcompetitie 2022 UPDB. De matadoren van Zenderstad 1 waren al zo goed als verzekerd van een eerste plek in de hoofdklasse door in de voorgaande rondes (zij het soms met moeite) al hun tegenstanders ongenadig hard van het bord af te zetten. Met toch wat zenuwen werd er aangetreden tegen het sterrenensemble van OG 1. Tot grote opluchting was vedette Wouter Ludwig in geen velden of wegen te bekennen en trad OG 1 aan met een qua rating iets verzwakt team.
Koos liet zichzelf en zijn tegenstander alle spreekwoordelijke hoeken van het dambord zien. Naar horen zeggen had Koos alles onder controle en dit bleek uiteindelijk te kloppen 2-0.
Martijn, toch onderhand wel de sterspeler van het team, speelde weer heerlijk zijn eigen spel. Geen risico’s en toch elke keer weer de beste zet vinden. Het was pas in het late middenspel dat zijn tegenstander Arne van Mourik door de bomen het bos niet meer zag en zichzelf vakkundig ophing in een giftig klassiekje 4-0.
Daarna was het beurt aan kersvers Nederlands dameskampioene Laura. Het seizoen ging al van een leien dakje, echter mocht ze nu aantreden tegen een angstgegner. Cock van Wijk bood dapper weerstand maar ook Laura wist hem te verschalken in een klassiekje, prachtig gedaan! 6-0.
Ten slotte was het de beurt aan Rik, wederom werd zijn hoofd door kopman Koos op het hakblok gelegd door hem op het eerste bord vast te lijmen. Alfons Ottink, inmiddels een bekende tegenspeler wilde wel spelen! Na een leuke opening kwam er een spannende stand op het bord waar beide spelers wel content mee waren. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleef er een gelijkspel over, 7-1.  
Dit betekend dat Zenderstand 1 officieel kampioen is van de clubcompetitie hoofdklasse UPDB. In het bijzonder ook dank aan Laurens, Ed en Bert zie de nodige punten hebben bijgedragen. Super gedaan en het was weer een fantastisch jaar!

 

 

 

 

Verslag Zenderstad – O2O2

De verwachtingen die gesteld werden ten aanzien van de opstelling van teamcaptain Paul Lohuis van O2O2 werden niet teleurgesteld. Daarbij zoou bij een negatief scenario Zenderstad toch 7 punten kunnen halen en dan moet het ergens mee gaan zitten.

Die onverwachte wending, die op het WK in Quatar ook al te zien was, kwam in de afmelding van de sterkste speler Laurens Fijn van Draat. De paracetamollekes trokken het niet en werd Hans Verhoeven opgetrommeld.

Het welkomstwoord van Karl luidde dat er geen kadootjes te halen zijn en het feit dat O2O2 bij de Oase stond een voorteken was “dat men de weg al een beetje kwijt is.”

Nou, dat bleek toch niet zo te zijn, want het team waartegen gespeeld moest worden was in rating flink versterkt.

Ed Kok zat zoals verwacht tegen oud-clubgenoot Paul Lohuis. Motiveert lekker en dat was ook zichtbaar. Ed wist door te breken, maar zag naar eigen zeggen op een gegeven ogenblik “spoken”. Gevolg was dat Paul een remise over de streep wist te trekken. 1-1

Niet veel later was het Ben van der Linden die in het middenspel de verkeerde voortzetting koos en meteen een verloren stelling had. Ben probeerde nog wel, maar helaas: 1-3.

Piet Schep speelde heel secuur, maar ergens naar het eindspel toe kwam hij in het centrum teveel onder druk te staan en kreeg hij met een lichte combinatie een nul te verwerken: 1-5.

Op de andere borden was het allemaal gelijkwaardig en alleen Karl van der Horst leek positioneel voordeel te hebben.

Gerard Bakker haalde een blauwe notering tegen Jan Pieter Drost (rating 1298). Gerard (rating 936)  wordt daar niet koud of warm van en de opdracht om een punt te pakken werd zonder enig twistpunt binnengehaald: 2-6

Vrijwel gelijktijdig ging Arie Koster akkoord met de remise. Ook Arie speelde tegen Hans van de Heuvel een partij met veel varianten en voor beiden was het loon naar werken: 3-7

Hans Verhoeven, Patrick van der Tol en Karl van der Horst waren nog bezig en het zag er naar uit dat O2O2 de benodigde 2 punten wel zou behalen. En dat gebeurde ook. Hans speelde aan bord 1 een puike partij en pakte een remise tegen Huub Kroes: 4-8

Patrick van der Tol speelde tegen Laura Ratniece en moest alle zeilen bijzetten om een punt te behouden. Dat realiseerde hij wel, maar daarmee was ook wel het lot getekend voor Zenderstad. O2O2 had haar negende punt binnen.

Siegfired Parbhoe werd door Karl zwaar onder druk gezet, maar wist secuur de remisevarianten te behouden. De eindstand was daarmee 6-10 en de Amsterdammers waren daar wel blij mee, want daarmee kwamen ze weer boven Zenderstad te staan. Toch nog een kadootje uit IJsselstein.

Er werd genoten van de sfeer in de schitterende Heritage tussen de veilingstukken door. Hebben wellicht inspirerend gewerkt voor de tegenstander. Dit jaar nog een keer tegen de Waarddammers en kijken of wij dan een verlaat kadootje kunnen meenemen. Het nieuwe jaar (14-01-2023) openen we dan tegen VAD Amsterdam in de Oase.

Twee tegenstanders waar we punten moeten kunnen pakken.

 

 

Kumar Bihari overleden

Begin september hoorden we dat Kumar ernstig ziek was en waarschijnlijk niet meer op de damclub zou komen. We hielden regelmatig contact met Kumar zijn familie en ook spraken Gerard en ik Kumar nog een keer heel even. Na ruim twee maanden met veel pijn en vermoeidheid maar ook met moed, kracht en vertrouwen heeft Kumar de oneerlijke en ongelijke strijd afgelopen maandag verloren. Kumar was 78 jaar. We wensen Kumar zijn vrouw Rati en kinderen Aniel, Sanjay, Nilma & Rakesh en alle familie ontzettend veel sterkte deze moeilijke tijd. Kumar was een gezellige en altijd vriendelijke dammer bij onze damclub Zenderstad uit IJsselstein. Vanaf het begin (1982) tot aan opheffen van NDG speelde Kumar ook altijd bij NDG Nieuwegein. Daarvoor damde Kumar al bij damclub Overvecht! Kumar was een sterke en gevaarlijke dammer, menigeen is tegen Kumar weleens in een combinatie gelopen. Bijzonder was ook de strijdlust en koelbloedigheid van Kumar, Kumar gaf nooit gauw op, hoe hopeloos de damstand en de tijdnood soms was. Vaak werd er dan toch nog een extra punt behaald. Ook was Kumar een tijd lang teamleider van zowel NDG en Zenderstad. Kumar speelde heel vaak, in de interne competities, in al onze teams, en ook in de persoonlijke wedstrijden van de UPDB. Dammen zat in zijn hart! In de Corona lockdowns speelde Kumar ook trouw mee op onze online clubavond. Eenmaal wist Kumar iedereen digitaal te verslaan!

 

Zenderstad interne competitie tegen Bert Habetsseptember 2021 3Zenderstad interne competitie tegen Piet Schep oktober 2021 ingezoomed

Zwaar bevochten zege Zenderstad P1

 
In de vijfde ronde van de provinciale hoofdklasse ontving het eerste viertal van Zenderstad de Utrechtse dammers van UDG-Vriendenkring, die aantraden zonder hun topvrouw Ester van Muijen. Op alle borden hadden de IJsselsteiners een flink hogere rating, gemiddeld zelfs bijna 300 punten! Maar een makkelijk wedstrijd werd het niet. Sterker nog, de Utrechtenaren vochten als leeuwen en aan het eind van de avond kon Zenderstad opgelucht ademhalen dat er niet louter remises op het bord waren verschenen.
 
Op het eerste bord trad Rik Verboon aan tegen Paul de Heus. Na een klassieke opbouw waarin beide spelers een compact centrum neerzette, kwam er haast automatisch een Hooglandaanval voor de bezoeker op het bord. En daarmee kreeg Rik wat hij graag wilde: een partij met genoeg spanningen om te hopen op een fout van zijn tegenstander. Die bleef echter uit, of in Rik's woorden: "Hij speelde alle zetten waarvan ik hoopte dat hij ze niet zou zien". Na een spannende partij besloten beide kemphanen uiteindelijk tot remise, terwijl de andere drie partijen nog volop bezig waren.
 
Martijn de Leeuw had op dat moment op bord twee een zeer voordelige stand opgebouwd tegen Jan Ongolesono. In zijn kenmerkende stijl, met alleen maar logische zetten (maar wel precies de juiste logische zet op het juiste moment) drukte Martijn zijn tegenstander langzaam weg. Ook op het vierde bord zag het er niet verkeerd uit voor Zenderstad. Laura Timmerman koos de aanval tegen Kennedy Krishnadath en bouwde haar voordeel langzaam uit. Toch had Kennedy ook nog wel wat tegenspel.
 
Ondertussen vochten IJsselsteiner Laurens Fijn van Draat en Dirk Bijkerk op bord drie een interessant klassiek duel uit. Dirk probeerde beide vleugels te controleren terwijl Laurens hoopte op voordeel door zijn tempo achterstand. Op de 28e zet zette Laurens heel even het bord in vuur en vlam met de Ghestem doorstoot 28-22, maar Dirk ruilde de lastpost op 22 direct af. Daarop kon Laurens zijn lange vleugel ontwikkelen en die helft van het bord controleren. De strijd zou dus plaats vinden op de andere bordhelft, met als voor de hand liggende optie dat Dirk ruimte zou zoeken met de ruil 23-29. Dat deed hij ook, maar Laurens had hierop een verrassende combinatie voorbereid door dam te geven en door te breken naar 10. Na teruggooien bleef er een 5 om 4 eindspel over dat Laurens had getaxeerd op remise, maar met diverse mogelijkheden voor Dirk om het fout te doen. En tot zijn grote opluchting gebeurde dat ook. Dirk miste op de 54e zet een remise forcing omdat hij op een andere manier remise dacht te forceren. Na de geplande schijf afruil kon Laurens echter verrassend de zwarte dam afnemen door ook zijn eigen dam weg te geven.
 
Zo kwam Zenderstad op voorsprong en met nog 2 voordelige standen leek er geen vuiltje aan de lucht. In een stand met beiden 9 schijven overwoog Laura het thematische en positioneel zeer sterke 20-25 om daarmee de witte vleugel aan banden te leggen. Gelukkig zag ze op tijd dat daar een geniepige 4 om 4 naar dam op zou volgen. Ze moest toen een andere voortzetting kiezen waarna haar voordeel verwaterde. Ze probeerde nog een leuk offertje maar kwam niet meer tot echte kansen: remise. Ook Martijn liet in een 8 om 8 de voor de hand liggende zet 11-16 achterwege. Dat zou weliswaar schijfwinst opleveren, maar wit had een tegenactie met 25-20 en dan doorlopen naar dam of combineren naar 11. Althans, zo leek het. Maar doorlopen naar dam zou falen door een eenvoudig terugruiltje en voor de fraaie doorbraakcombinatie met slagkeus had wit geen tempo. Na deze gemiste schijfwinst miste zwart 2 zetten later ook nog een kansrijk offer (51... 28-32!) en moest toen in remise berusten.
 

Na een lange avond nam Zenderstad opgelucht afscheid van de bezoekers, die baalden van een gemiste stunt maar tegelijkertijd ook trots mogen zijn op het geleverde spel. Met de overwinning pakte Zenderstad weer de koppositie in de strijd om de provinciale titel, die een dag eerder tijdelijk door het Amersfoortse ADG was overgenomen. Beide teams gaan nu aan de leiding met vier overwinningen, maar Zenderstad heeft een beter bordsaldo. In de volgende ronde volop spanning want dan staat het onderlinge duel op het programma.

 

Zenderstad 2 - Gooi & Eemland 2
Zenderstad 2 speelde ook thuis tegen Gooi & Eemland 2. Gooi & Eemland 2 had de opdracht om
zoveel mogelijk bordpunten af te snoepen van Zenderstad 2 die met het eerste van Gooi&Eemland in
de gelijkopgaande race om het kampioenschap in de eerste klasse bezig is.
De paring was gunstig voor Zenderstad maar het pakte vervolgens helemaal anders uit. Stef
Baerends maakte een enorme blunder tegen Hans Vermeij en kon gelijk opgeven, 0-2. De partij van
Piet Schep tegen Henk de Groot ging gelijk op, met een gelijkwaardige remise, 1-3. Teamcaptain Ed
Kok maakte de stand weer gelijk met een gestroomlijnde overwinning op Jude Kasangaki die teveel
inactieve schijven op zijn linkervleugel hield waardoor de lange vleugel verdedigingsschijven te kort
kwam, 3-3.
De partij van Karl van der Horst tegen Adri Butzelaar ging gelijk op. Karl haalde in het eindspel nog
een damzetje voor 3 schijven. De dam was te duur om te winnen, dus remise met een 4-4 eindstand.
Een beetje teleurstellend resultaat voor Zenderstad 2 die nu alleen nog bij winst in de volgende
wedstrijd tegen het heel sterke Gooi&Eemland 1 kampioen van de eerste klasse wordt.
DAWO Woudenberg 2 – Zenderstad 3
Zenderstad 3 deed heel goede zaken op weg naar het kampioenschap in de tweede klasse met een 5-
3 winst tegen DAWO Woudenberg. De start was echter niet goed met verlies van Hans Verhoeven
tegen Leo van Raaij. Arie van Nieuwkerk blijft (gedeelde) topscoorder in de tweede klasse met weer
een winst, nu op Martin van Dijk! Gerard Bakker haalde remise tegen Hennie van Lambalgen waarna
alle ogen op de laatste alles beslissende partij van Jacco Scheper tegen Wim Putman gericht waren.
In een 12 om 12 gesloten klassieke stand wist Jacco Wim vast te pennen waar alleen middels een
offer uit te komen was. Met de schijf voor was het nog hard werken voor de winst maar het
overmachtspel werd vakkundig gewonnen door Jacco. Een mooi resultaat voor Zenderstad 3 die met
de wedstrijden tegen LDV Loenen 2 en DC Hilversum 3 nog te gaan aan 2 punten waarschijnlijk al
genoeg heeft voor een kampioenschap!

 

 

 

Zenderstad wint spannend degradatieduel na blauwkwartiertje!


Van Stigt Thans 3 stond onderaan, maar aan het begin van het seizoen zou je denken dat ze kampioenskandidaat zijn, omdat ze wel één van de hoogste ratings hebben.  Van de teamcaptain (die zelf verhinderd was) kregen we de opdracht om dan te maar bevestigen dat zij (Van Stigt Thans 3) onderaan moeten blijven staan en wij die eerste landelijke 1e-klasse winst maar eens pakken.
En dat lukte, en hoe!

Zenderstad kwam op achterstand door verlies van invaller van Theo van Londen (bord 8) die op 42e  verrast werd door het  altijd verraderlijke offer van Dussaut, 0-2.
Laurens Fijn van Draat (bord 1) bracht de stand direct weer gelijk door in een 8 om 8 stand zijn tegenstander  uit te tikken. Een offerpoging  van zijn tegenstander werd met een winnende damzet gecounterd, 2-2.
Èd Kok (bord 3) bereikte wel een gunstige klassieke stand maar zijn tegenstander had op de 40e zet een venijnig offer in petto waarmee door de vele dreigingen remise werd afgedwongen, 3-3.
Hierna volgde een blauw kwartiertje met maar liefst 3 blauwe toernooibase-noteringen!!
Gerard Bakker (bord 6) profiteerde van een enorme blunder, na een 2 om 2 doorbraak maakte Gerard het bekwaam af tegen zijn 100 ratingpunten sterkere tegenstander, 5-3.
Piet Schep (bord 5) speelde een knappe remise tegen zijn ruim 200 ratingpunten sterkere tegenstander. Na een lastige opening en middenspel waar Piet behoedzaam moest manoeuvreren, bleef de remise na wederzijdse doorbraak nog net binnen handbereik, 6-4.
Nog bonter maakte Arie Koster (bord 2) het. Zijn bijna 300 ratingpunten sterkere tegenstander zette Arie’s voorpost onder flinke druk, maar vond geen sluitend vervolg. In een 9 om 9 stand kon Arie  zijn laatste zwaktes in de stand geforceerd oplossen. Zijn tegenstander deed nog een merkwaardige  wilde winstpoging welke door Arie vakkundig werd afgestraft! 8-4 !
De overwinning van Zenderstad werd binnen gesleept door Ben van der Linden (bord 7). Door maar liefst 4 maal de opstoot 27-22 te spelen welke telkens door zijn tegenstander werd afgeruild  bereikte Ben een geweldig krachtige centrumaanval. Zijn tegenstander had nog net een remise 4 om 2 doorbraak. Hierin maakte Ben nog een klein foutje welke niet door zijn tegenstander werd afgestraft met remise als resultaat, 9-5.
Lange tijd leek ook Hans Verhoeven (alweer) een blauwe notering binnen te halen. Zonder ontzag werd zijn bijna 400 ratingpunten sterke tegenstander met open vizier en actief spel bestreden. Toch kwam Hans een schijf achter door een iets te optimistische voorpost. Gewoon doorspelend was de remise nog binnen bereik. In hevige tijdnood nam Hans echter op de 60e zet echter een verkeerde geforceerde remise poging die echter precies verloren ging. Niet getreurd, met 9-7 was de mooie overwinning op Van Stigt Thans het resultaat!
Met deze allereerste overwinning in de 1e klasse heeft Zenderstad de onderste degradatie plaatsen  voor nu verlaten! 

 

 


Na twee maanden in het ziekenhuis gelegen te hebben is vannacht ons zeer gewaardeerde  clubgenoot Cees Westland op 70-jarige leeftijd overleden. 
Wij wensen zijn vrouw Henny, dochters Sonja en Petra, zoon Fred, alle (schoon)familie en kleinkinderen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Op 12 jarige leeftijd damde Cees al bij onze damclub Zenderstad uit IJsselstein. Naast lid van IJsselstein was Cees ook jaren lid van NDG Nieuwegein. Cees was een bescheiden maar sterke dammer, in het seizoen 2019-2020 was Cees nog onze ongeslagen clubkampioen! Met zijn onnavolgbare, en meestal de theorie aan zijn laars lappende boeiende spel kon Cees van iedereen winnen.

Altijd vrolijk en belangstellend betekende Cees heel veel voor onze damvereniging. Cees vervulde vele functies, enkele jaren ook als voorzitter, maar bleef het liefst op de achtergrond. Als gastheer/vrijwilliger van onze speellokatie de “Oase” zorgde Cees samen met Henny altijd voor de drankjes en hapjes en alles rond het speellokaal. Cees hield bijzonder van de gezelligheid rond het dammen.

Waar Cees op het dambord toe is staat was illustreert de partij tegen Kumar Bihari uit de onderlinge kompetitie van 5-10-2019 partij hier sloeg Cees toe door een dam te halen van 9 zetten diep!!

Ceeswestland2

Cees Westland

We zullen je ontzettend missen Cees!

Namens de leden van Zenderstad

Ed Kok

laura kampioen

Laura Timmerman Nederlands kampioen vrouwen!!

In de superspannende laatste ronde van het NK Vrouwen hield Laura haar zenuwen goed onder bedwang en wist te winnen in de laatste ronde. Daarmee hield Laura haar achtervolgers op achterstand en werd voor de eerste keer Nederlands kampioen bij de vrouwen!!!

Het toernooi was begin deze week nog moeizaam begonnen voor Laura. Haar drukspel leverde de eerste drie partijen slechts remises op. Op de eerste dag met een dubbele ronde sloeg Laura echter tegen de sterke Munkhtuya Nasanbayar genadeloos toe. Met nog overwinningen op Nicole  de Vries en Tanya-Marie Cnossen ging Laura de laatste ronde aan de leiding. Maar er waren nog maar liefst drie andere titelkandidaten want Laura werd op 1 punt gevolgd door de jeugdige Lisa Scholtens en Luise Gabbert en op twee punten door oud Nederlands kampioen Vitalia Doumesh tegen wie Laura de laatste ronde moest spelen.
Met een indrukwekkende overwinning stelde Laura haar eerste Nederlands kampioenschap bij de vrouwen echter veilig. Laura kwam zelf niet in gevaar en kon het vrij passieve spel van haar tegenstandster in een gesloten klassiek mooi weerleggen met nog een fraaie winstpartij.

Een superprestatie van de Zenderstad (en DES Lunteren) speelster !!!

2022-06-06: Dammers Zenderstad promoveren toch naar de eerste klasse in Nationale competitie!

Al ruim 15 speelt Zenderstad in de tweede klasse van de KNDB. In april eindigden de dammers van Zenderstad op een mooie 2e plaats in tweede klasse. Hierna volgde een promotiewedstrijd voor plaatsing in de eerste klasse. Deze was tegen de ervaring en damtalenten van WSDV 3 uit Wageningen. Nadat de reguliere wedstrijd in 8 - 8 was geëindigd werd met 10 - 6 de aansluitende sneldam-barrage verloren. Jammer maar hiermee leek het sprookje van promotie naar de eerste klasse (voor dit jaar) gedaan.
Begin juni volgde echter nog een mooi kado voor Zenderstad. Omdat twee teams zich hadden teruggetrokken uit de eerste klasse (voor komend seizoen) werden deze plaatsen ingenomen door de twee sterkst verliezende teams uit de nacompetitie. Met Zenderstad als tweede team werd Zenderstad de mogelijkheid geboden om alsnog te promoveren. We grepen die kans met beide handen aan. Het was nog even spannend of het echt zo was maar de wedstrijdcommissie van de KNDB was akkoord.

Dus komend seizoen speelt Zenderstad voor het eerst in haar 60-jarige bestaan in de eerste klasse! We zijn wat versterkt , dus dat zal een mooi seizoen worden! 

Zenderstad trekt aan het kortste eind in bekerfinale UPDB
Door Koos van Amerongen

Op maandag 25 april speelden de dammers van Zenderstad in Den Hommel de finale van de UPDB-beker tegen OG Utrecht. De droomfinale, tussen de twee sterkste teams van de clubcompetitie van dit seizoen. Beide teams verschenen met hun basisspelers achter de borden. Vooraf was duidelijk dat de Utrechters een voordeeltje hadden. De regelementen van de bekercompetitie schrijven voor dat bij vier remises het team met de laagste rangschikking in de provinciale clubcompetitie doorgaat. Bij 4-4 mét beslissingen, wint het team met de overwinning aan het hoogste bord.

Het sprak dus voor zich dat de man in vorm (met een seizoensprestatierating van boven de 1550!), Rik Verboon, aan het eerste bord plaatsnam. Hij trof daar Alfons Ottink. Aangezien beide spelers bekend staan om hun compromisloze speelstijl, was het enigszins verrassend dat er een rustige stand ontstond, waarbij Alfons een open kerkhofaanval hanteerde. Rik ruilde deze later af in een poging Alfons de rasomsingelaar te omsingelen, maar die speelde dit secuur tegen en het was Rik die uiteindelijk remise moest maken. (1-1)

Op het tweede bord trof de schier onklopbare Martijn de Leeuw de Utrechtse kopman Wouter Ludwig. In voor hem typerende stijl wist hij complicaties te vermijden en een open laveerstand te bereiken. Toen hij in een stand met wederzijdse flankaanval het centrum betrad, koos Wouter (terecht) eieren voor zijn geld door een combinatie te nemen die op slag remise was. (2-2)

Nog twee kansen. Dat het niet van het derde bord moest komen, werd snel duidelijk. Alhoewel, Cock van Wijk speelde in de opening wel erg enthousiast (9.28-23!?), waarna Laura Timmerman met 9..11-17! een goede stand (volgens Scan +0.7) kon forceren. Er volgde iets anders en Cock wist langzaam maar zeker een sterke centrumstand op te bouwen. Laura trok aan de noodrem en wist het nadat Cock een sterkere voortzetting had gemist (38.29-23!) nog verrassend ruim remise te houden. (3-3)

Op het laatste bord speelde Koos van Amerongen een van zijn favoriete openingen tegen problemist Arne van Mourik. Na een zet of twintig kwam hij in een gunstige open stand terecht, wat leidde tot een klassieke stelling met tempovoorsprong en vleugelcontrole, met veel scherpe en onduidelijke varianten. Na een vervlakkende ruil van Arne kon hij een vervelende zet (3-8) afdwingen waarna een gunstig klassiekje (Scan: +0.7) resteerde. Gunstig, maar niet gewonnen. In de hoofdvariant was het nog nét remise en ook in wederzijdse tijdnood vond Arne die met betrekkelijk gemak. (4-4)

En daarmee was het meest waarschijnlijke scenario, vier remises, werkelijkheid geworden, waardoor de naam van OG Utrecht andermaal in de kolossale Jan Bom bokaal kan worden gegraveerd. Gezien het spelbeeld een verdiende winnaar. Al had een beslissingswedstrijd in een finale tussen twee teams die zó aan elkaar gewaagd zijn een leuk toetje geweest, waar toegesnelde supporters Ed Kok en Bert Habets vast van hadden gesmuld.

Zenderstad naar finale UPDB-beker
door Koos van Amerongen

Zenderstad stond dit jaar met twee teams in de halve finale van de UPDB-beker. Zou de finale een IJsselsteins onderonsje worden? Dan moest er wel van ADG en Ons Genoegen gewonnen worden. Dat bleek te veel gevraagd: waar het eerste in een kraker ADG over de knie kreeg (5-3), moest het tweede zijn meerdere erkennen in Ons Genoegen (1-7).

De spanning begon al voor de wedstrijd. Zouden de Amersfoortse damvrienden wel komen? Gezien de late afmelding van vorige week geen zekerheidje. Ze waren er ruim op tijd. Behalve Harry de Waard, die gehinderd door lokale wegwerkzaamheden wat later ten tonele trad.

Op het eerste bord speelde Martijn de Leeuw tegen Amersfoort’s sterkste speler, Ben Provoost. Vanuit de opening ontweek hij complicaties (‘puntje voor het team’). Zie dan maar eens van Martijn te winnen. Ben probeerde het wel, kreeg een op het oog gunstig klassiekje op het bord, maar Martijn hield – geholpen door een kleine finesse – eenvoudig stand (1-1).

Ondertussen had Koos van Amerongen aan bord drie het Marcel Everloo al lastig gemaakt. Vanuit de opening wist hij druk te zetten op de lange vleugel van Marcel. Laatsgenoemde zocht zijn heil in een centrumaanval, maar had overzien dat Koos niet één maar twee keer een pootje kon bouwen, met fatale 1-om-2 dreiging tot gevolg. Net op het moment dat Marcel zich had neergelegd bij het feit dat hij met een schijf minder door moest spelen, bleek er ook nogeens een dammetje in te zitten (3-1).

Op de andere twee borden was de vlam in de pan geslagen. Zowel Laurens Fijn van Draat en Cees Strooper (bord 2) als Rik Verboon en Harry de Waard (bord 4), kwamen in een populaire theoretische variant van de Keller-opening (14..22-27) terecht. De heren bouwden wat anders op, maar tegen de 30e zet stond – tot hilariteit van de spelers – dezelfde stand op het bord. Pas op de 35e zet koos Cees voor een andere voortzetting (35-30) dan Harry (34-30). Cees’ omsingeling zag er sterk uit. Als hij zou winnen, moest Rik van Harry winnen, omdat bij 4-4 het team met een overwinning aan het hoogste bord doorgaat.  En dat flikte Rik. Aanvankelijk speelde Harry prima, maar na een fout op de 44e zet moest hij toezien hoe Rik zijn dit seizoen zo goed gevulde trucendoos opentrok (5-1). Dat Cees profiteerde van een minder goed plan van Laurens en zo een fraaie omsingelingsoverwinning boekte (5-3), maakte daarmee voor het resultaat niet meer uit: over een paar weken speelt de IJsselsteinse formatie in de finale van de UPDB-beker tegen Ons Genoegen.

2022-04-02: Zenderstad eindigt op tweede plaats, hoogste plaats in landelijke competitie ooit !!

Al ruim 15 speelt Zenderstad in de tweede klasse van de KNDB. Afgelopen zaterdag werd een tweede plaats veilig gesteld met een moeizame winst op Gooi en Eemland 2. Hiermee is Zenderstad geplaats voor een promotiewedstrijd naar de eerste klasse! In al de 15 jaren op nationaal niveau is dit de hoogste plaats bereikt!

De thuiswedstrijd tegen Gooi en Eemland 2 was erg spannend. Gooi en Eemland, die zelf bij winst tweede zouden zijn, kwamen in hun normale opstelling. Dat was heel sportief van hun en gunstig voor ons want ze hadden ook een beroep op hun zeer sterke reserves van hun eerste team kunnen doen. Zelf waren we eigenlijk per ongeluk versterkt doordat Hans Verhoeven op vrijdagavond wegens behoorlijke verkoudheid afbelde. In Laurens Fijn van Draat hadden we natuurlijk een zeer goede vervanger.

Ondanks een groot rating overwicht kwam Zenderstad goed weg. Gooi en Eemland 2 nam brutaal de leiding. Theo van Londen (bord 5), herstellende van een staar-operatie, dacht er iets te makkelijk over met het terugwinnen van een schijf. Theo wachtte een zet en kreeg een zetje om de oren die de schijfwinst en partijwinst veilig stelde. Laurens Fijn van Draat (bord 3) maakte de stand direct weer gelijk. Een a-positionele opstelling in het vroege middenspel van zijn tegenstander werd vakkundig afgestraft.
Ben van der Linden en zijn tegenstander speelden een voorbeeldige klassieke partij. Ben leek zijn tegenstander uit te gaan tikken maar die liet gewoon een licht zetje toe, waarna door een achterloop Ben nog even op moest passen (3-3). Gerard Bakker (bord 8) haalde een 5 om 6 combinatie uit, maar had onvoldoende verdediging om doorloop naar dam van zij tegenstander te verhinderen. Wat te vroeg werd hier remise overeen gekomen. Gerard kon in ieder geval niet meer verliezen, en wellicht zat er nog een dammen overmachtsspel in.

Ed Kok (bord 1) bereikte helemaal niets. Ondanks het grote ratingverschil maakte zijn tegenstander geen enkele fout en liet zich niet afbluffen. Ed kwam in een nadelige stand terecht maar kon zich nog redden naar de remise door de stand uit te laten dunnen en een offer met een verplicht terug-offer te plaatsen. Piet Schep bracht Zenderstad op voorsprong (7-5). In het beginnend eindspel zag Piet pas te laat een dreigende 2 om 2 en moest een noodplan toepassen. Dit noodplan was toch niet zo slecht als het er in eerste instantie uitzag en Piet kon zelfs met schijfwinst doorbreken. In een dammen-eindspel met een schijf voor (wat waarschijnlijk wel remise was) had Piet nog een grappig dam-vangetje om met oppositie direct te winnen.

Patrick van der Tol (bord 6)  leed een zeldzame nederlaag. In een gelijk opgaande wedstrijd leek er in een 7 om 7 weinig aan de hand. Zijn tegenstander had echter beter doorgerekend en kon een opsluiting forceren met schijf- en precies de partijwinst. Bij Bert Habets (bord 1) was het precies andersom. Zijn opportunistisch spelende tegenstander, dacht  in een 8 om 8 stand nog gelijkwaardig te staan. Bert had echter beter gerekend. Een dreigend offer met doorloop kon met een terug offer en winnende oppositie gepareerd worden. Een noodoffer dan maar werd door Bert bekwaam opgevangen met winst.

Met deze 9 - 7 winst, en de tweede plaats, plaatst Zenderstad zich voor een promotiewedstrijd naar de 1e klasse die op 16 april gespeeld zal worden. Tegenstander en locatie is nog niet bekend.

link naar de eindstand van groep D

Link naar individuele resultaten

 

 

2022-03-19:Zenderstad wint nipt in spannend duel tegen NDV NieuwlandIn de openingstoespraak op de damboerderij aan de Smalzijde in Nieuwland werd Zenderstad de favorietenrol toebedeelt. Dat was een beetje te bescheiden van NDV want zij stonden op plaats 3 maar 1 puntje achter Zenderstad. Het werd een zeer spannende lange middag.

Hans Verhoeven (bord 5) nam in een goede stand een te dure 4 om 2 doorbraak. Door allerlei vangstellingen kon Hans geen goede dam halen en verloor.
Invaller Roald Scheper (bord 7) noteerde een  blauwe notering. Tegen een speler met 300 rating punten meer bleef Roald gemakkelijk overeind. In een gesloten klassiek moest zijn tegenstander zelfs een schijf offeren. Helaas wist deze tegenstander nog net naar remise af te wikkelen.
Piet Schep (bord 2) trok de stand weer gelijk. In een ook gesloten klassiek werd de volle lange vleugel van zijn tegenstander vastgelegd en kon Piet aan de andere zijde van het bord beslissende doorbreken.
Weer kwam Zenderstad op achterstand. Gerard Bakker (bord 4) leek een gelijkwaardige stand in het middenspel  te hebben maar zijn tegenstander wist heel handig al zijn eigen zwakke punten in de stelling op te lossen en Gerard steeds meer naar achteren te dringen. Met een knappe winst als gevolg.
Met geluk kwam Zenderstad weer langszij. Ben van der Linden (bord 6) speelde een heel goede partij. Een bewust open gelaten grote afruil bezorgde Ben tempi-voordeel en controle over de belangrijkste velden.  Maar de stand werd eigenlijk te dun om nog te kunnen winnen. Een blunder zijn tegenstander die naar het verkeerde veld liep om dam te halen bracht echter nog de winst en de gelijke tussenstand 5 - 5.
Bert Habets (bord 1) bracht Zenderstad op voorsprong. Ook hier gesloten klassiek, maar wel volgens een apart schema. Een mooie en verrassende vroege zet met de kroonschijf van Bert werd beantwoord door ook de kroonschijf op te spelen. Met mooi uitgekiend spel werd de tegenstander vervolgens uitgeteld en moest uiteindelijk geforceerd gaan offeren. Daarna was het gauw gedaan.
Ed Kok (bord 4) trof de sterkste topspeler van Nieuwland en kon maar ternauwernood remise houden. Een verkeerd getaxeerde hek-stelling op de lange vleugel werd bijna fataal. Een verborgen finesse gaf in de tijdnoodfase echter net voldoende tegenspel voor remise.
Bij Patrick van der Tol (bord 8) ging het lang gelijk op. In het eindspel kon Patrick een goede halve hekstelling innemen. De stand was echter al te dun geworden, het overmachtseindspel was net niet meer te winnen.

Met de 9 - 7 winst blijft Zenderstad op de tweede plaats. De koploper Alblasserdam is normaal gesproken niet meer te achterhalen. Over twee weken is onze laatste wedstrijd tegen Gooi en Eemland 2 die het verrassend goed doet, met ook maar 1 punt achterstand op de derde plaats. Het gaat er dus weer om. Bij winst of gelijkspel gaat Zenderstad beslissingswedstrijden om promotie  spelen, bij verlies gaat Gooi en Eemland deze beslissingswedstrijden spelen.

Kijk hier hoe Koos in de Beker wedstrijd tegen LDV Loenen  Ben van der Linden verrast met een niet alledaagse slagzet!! 

https://toernooibase.kndb.nl/applet/oerterpapplet2.0/get/animatedgif/startstopgif.php?url=animated_1450367_1646565541972141.gif&wedID=1450367_1646565541972141

 

2022-03-05: Zenderstad wint van Waarddammers 3

Waarddammers 3 had te maken met een erg late afzegging van een speler en miscommunicatie in de reis-afspraken. Daardoor ontbraken twee spelers. Door eerst ook nog naar het verkeerde clublokaal te gaan (naar De Oase in plaats van Heritage Auctions Europe) kwamen de resterende 6 dammers nog maar net voor aanvang binnen. We begonnen maar wat later, om eerst de Waarddammers op adem laten komen en de teleurstelling van incompleet uit te komen te laten verwerken.
Door te melden dat in de vorige 2 wedstrijden Zenderstad ook gauw  op een 4 - 0 voorsprong kwam waarbij toch beide keren een 8 - 8 gelijkspel het resultaat was, steeg de stemming aanmerkelijk bij de Waarddammers en werd flink tegenstand gegeven.
Door het niet opkomen van de de twee spelers hadden Ed Kok (bord 2) en Kumar Bihari (bord 8) een gratis overwinning. Ben van der Linden (bord 6) vergrootte de voorsprong naar 6 - 0 door een vroege heks-stelling in te nemen met maar 1 schijf op de lange lijn. Door de rechtervleugel leeg te ruilen, kwam zijn tegenstander steeds meer in de problemen. Een eenvoudige slagzet versnelde zijn verlies.
Jaap Kok (bord 7) trof een jonge jeugdspeler die al de fijne kneepjes van het dammen behoorlijk onder de knie heeft. Met een goed getimede ruil gevolgd door een geforceerde schijfwinst kwam Jaap in de problemen. Jaap wilde middels een directe achterloop de verloren schijf te snel terug winnen en werd direct met een doorbraak naar dam afgestraft. Jaap stribbelde nog lang tegen maar verlies was niet meer te ontkomen (6 - 2).
Hierna volgden allemaal gelijkwaardige remises. Piet Schep (bord 1) kwam niet in gevaar tegen de sterkste speler van de Waarddammers, hier een vrij snelle remise. Patrick van der Tol (bord 3) had een flankaanval maar een beetje teveel schijven in de verdediging van zijn voorpost. Zijn tegenstander speelde consequent tegen en bood  Patrick geen enkele mogelijkheid om zijn volle vleugel op te lossen. Uiteindelijk kwam Patrick toch los en werd ook hier een gelijkwaardige remise behaald.
Hans Verhoeven (bord 4)  dreigde in een gesloten klassiek met een achtergebleven schijf terecht te komen maar wist op tijd zijn tegenstander een 4 om 4 ruil op te dringen. Hierna werden al gauw de punten gedeeld.
Gerard Bakker (bord 5) had een mooie aanval. Om vastlopen te voorkomen moest Gerard in het late eindspel  een 2 om 2 ruil nemen waardoor zijn tempi-voorsprong verloren en ook hier remise het resultaat was.

Met de 10 - 6 winst blijft Zenderstad goed in de race voor de tweede plaats welke recht op promotie-wedstrijden geeft. Met nog twee wedstrijden te gaan is de stand aan kop in de tweede klasse D:

 1. Alblasserdam met 13 uit 7
 2. Zenderstad met 11 uit 7
 3. NDV Nieuwland met 10 uit 7
 4. Gooi & Eemland 2 met 10 uit 7

Zenderstad speelt nog tegen NDV Nieuwland en Gooi& Eemland 2. Twee heel spannende wedstrijden dus.

2022-02-19: Zenderstad laat punt liggen in Rotterdam


In de uitwedstrijd tegen middenmoter Contant Charlois 2 in Rotterdam kwam Zenderstad niet verder dan een 8 - 8 gelijkspel en verspeelt daarmee een kostbaar punt in het kampioenschap. 

Bij Zenderstad speelden Karl van der Horst en Brian van Ringelestijn mee. Voor beiden was het weer hun eerste wedstrijd in de Nationale Competitie sinds zeer lange tijd. Karls laatste wedstrijd was in 2006 en Brians laatste wedstrijd in de NC was in 2007 ! 
Karl (bord 3) ging voortvarend van start. Nadat zijn tegenstander een verrassende combinatie had gemist werd deze vakkundig opgerold. Ed Kok (bord 1) vergrootte al snel daarna de voorsprong naar 4-0. Zijn tegenstander dacht een offer te plaatsen maar zag deze schijf niet meer terug en verloor. Na deze snelle voorsprong ging  de strijd gelijkwaardig op. Brian (bord 6) speelde tegen de op papier sterkste tegenstander. In een al lastige stand, na een grote ruil, kreeg Brian een beslissende 3 om 3 doorbraak om de oren kreeg en kon direct opgeven.
Ook Ben van der Linden (bord 7) verloor. In het late middenspel stond Ben nog erg gunstig maar koos de verkeerde voorzetting en moest ook opgeven.
Met de 4 - 4 tussenstand leek er echter nog weinig aan de hand.  Op alle vier de nog spelende borden stonden de Zenderstad dammers er beter voor dan hun tegenstanders. Bij Hans Verhoeven (bord 8) was het voordeel het kleinst en hier werd het uiteindelijk een gelijkwaardige remise. Patrick van der Tol (bord 5) mistte het meest kansrijke eindspel. Analyse wees uit dat dit waarschijnlijk toch ook net niet te winnen was, dus remise toch het resultaat.
Arie Koster (bord 4) behaalde ook een voordelig eindspel. Na een doorbraak haalde Arie echter op het verkeerde veld een dam waarna zijn tegenstander deze kon afnemen en naar remise kon afwikkelen. Op andere plek damhalen had goede winstkansen gegeven.
Met de 7 - 7 tussenstand waren alle ogen gericht op Bert Habets die in een gunstig gesloten klassieke stand leek te gaan winnen. Een betere tempi verhouding en een achtergebleven schijf van zijn tegenstander leken beslissend. Maar na ruim 4 uur dammen gaan er ook andere zaken spelen. Eerst mistte zijn tegenstander een remise combinatie en daarna kon Bert eenvoudig winnen. Bert dacht echter na een spook-offer geen goede zet meer te hebben en vervolgde anders en nu liep het ook hier remise, totaal 8 - 8.  Een eenvoudige 2 om 2 doorbraak, na het spook-offer, had echter de winst gebracht.
Zenderstad heeft de kans op de tweede plaats, met recht op promotie-wedstrijden, nog in eigen hand maar dan moeten de laatse drie wedstrijden alle gewonnen worden.

05-02-2022:  Zenderstad te sterk voor Waarddammers DEZ CT

Nadat de nationale competitie vanwege de Corona lockdown twee maanden heeft stil gelegen, werd zaterdag 5 februari weer de volledige competitie gespeeld. In de 2e klasse D won Zenderstad van het combinatie-team van De Waarddammers en DEZ Oudendijk (uit Woudrichem).
In de sfeervolle entourage van de kantine van veilinghuis Heritage Auctions Europe schoten de dammers van Zenderstad IJsselstein uit de startblokken. Binnen een uur stond het al 4-0 door snelle overwinningen van Piet Schep (bord 6) en Cees Westland (bord 7).  Beide profiteerden met combinaties van de missers van hun tegenstanders. Daarmee leek het een vrij makkelijke middag te worden maar de Waarddammers/DEZ vochten zich terug in de wedstrijd. Hans Verhoeven (bord 8) maakte een zeper. Zijn tegenstander nam een 2 om 2 naar dam, die Hans wel insnoerde, maar na lang spel uiteindelijk altijd toch los kwam en dan gelijk zijn vernietigende werk zou doen.
Ook Jacco Scheper (bord 5) kwam in de problemen. Jacco taxeerde een plakker verkeerd en moest in de verdediging van een verre voorpost. Middels een direct offer had Jacco nog goed spel gehad, maar deze werd gemist waarna Jacco snel moest capituleren. Met de stand virtueel gelijk (Hans was nog bezig maar ging toch verliezen), kon het nog alle kanten op.

Ben van der Linden (bord 4) speelde een gedegen partij, maar zijn tegenstander ook. Het evenwicht werd niet verbroken en een terechte remise was het resultaat. De topscoorders van Zenderstad trokken hierna de winst over de streep. Bert Habets (bord 2) kon zich herstellen van een zetje en vervolgde het middenspel beter dan zijn tegenstander. Door een sterke centrumbezetting kon Bert een doorbraak forceren en de winst pakken. Bert heeft hiermee al zijn wedstrijden gewonnen!
Ed Kok wist een gunstige gesloten klassieke stand met 4 tempi minder te bereiken. Belangrijk punt was een door Ed opengezette 1 om 3 naar dam met een 4 schijven naslag en dreigende damvang. Achteraf zou de dam toch goed geweest zijn door een 2 om 2 waarna de dam aan damvangst kon ontsnappen met minimaal gelijkwaardig spel.  De dam werd dus niet genomen en daarna liep de tegenstander na 5 zetten helemaal vast. Een wanhoop offer hielp ook niet meer.
Op bord 1 speelde Patrick van der Tol een mooie flankpartij die door zijn tegenstander goed werd tegengespeeld. In het eindspel had Patrick geluk dat zijn tegenstander een verrassende 4 om 3 beslissende doorbraak niet zag. Daarna was remise het terechte resultaat.

 Al met al een mooie 10-6 overwinning voor Zenderstad die hiermee, met 1 punt achterstand op de koploper Alblasserdam, goed mee blijft doen in het kampioenschap in klasse 2D.

21-12-2021: Zenderstad 1 kampioen van de UPDB!!!

Omdat er door de coronamaatregelen voorlopig niet meer normaal gedamd kan worden, heeft het UPDB bestuur besloten de huidige stand tot eindstand te promoveren. Daarmee is het damviertal van Zenderstad 1 ongeslagen kampioen geworden van de provincie Utrecht! 
In de eerste spannende wedstrijd van het seizoen 2021 werd met 6-2 gewonnen van outsider Hilversum. Daarna volgde regelmatige overwinningen op de wat zwakkere teams in deze hoogste klasse van de UPDB. Met 6-2 werd gewonnen van OG-Utrecht 2 en met 8-0 gewonnen van uiteindelijke degradant DAWO Woudenberg.
Na deze opwarmers volgde in de vierde ronde de thuiswedstrijd tegen ADG Amersfoort. Hier zat het wel mee want Amersfoort kwam met een man minder opdagen en Rik Verboon had een fortuinlijke winst op zijn sterke tegenstander Cees Strooper. Amersfoort werd met 6-2 verslagen.
De vijfde ronde was de echte kampioenswedstrijd tegen OG Utrecht die ook nog alles gewonnen had. Hier hield Laura Timmerman hun sterke kopman Wouter Ludwig op een gelijkwaardige remise. Nadat ook Koos van Amerongen zijn risicovolle opening was doorgekomen, werd duidelijk dat Zenderstad in ieder geval niet zou verliezen. Koos en Martijn de Leeuw konden hun partij uiteindelijk niet winnen, maar bij Rik Verboon tegen Cock van Wijk sloeg het opgebouwde voordeel door en won Rik. Daarmee werd OG Utrecht in de kampioenskraker met 5-3 verslagen!
De eindstand:

                   

Wedstrijden

 

Punten

 

Saldo

1.

Zenderstad  

X

5

..

6

6

6

8

 

5

 

10

 

22

2.

Ons Genoegen Utrecht  

3

X

..

5

..

7

8

 

4

 

6

 

14

3.

UDG - Vriendenkring  

..

..

X

1

5

7

7

 

4

 

6

 

8

4.

ADG Amersfoort

2

3

7

X

..

..

6

 

4

 

4

 

4

5.

DC Hilversum   

2

..

3

..

X

7

5

 

4

 

4

 

2

6.

Ons Genoegen Utrecht 2  

2

1

1

..

1

X

..

 

4

 

0

 

-22

7.

DAWO  Woudenberg

0

0

1

2

3

..

X

 

5

 

0

 

-28

Onze persoonlijke resultaten (topscorer UPDB werd Arne van Mourik van OG Utrecht  met 8 uit 5):

   

Wedstrijden

Punten

2.

Martijn de Leeuw  

4

7

3.

Koos van Amerongen  

4

7

8.

 Rik Verboon  

3

6

15.

 Laura Timmerman  

5

5

22.

 Bert Habets  

2

3

25.

 Ed Kok  

1

2

33.

 Laurens Fijn van Draat  

1

1


Bijzonder is dat Zenderstad in haar 60 jarige bestaan nu 2 maal kampioen van de UPDB is geworden. Nu in het 60e lustrumjaar en de vorige keer, 10 jaar geleden, in het 50e lustrumjaar!

27-11-2021: Overtuigende winst Zenderstad tegen DES Lunteren 4


Met vier overwinningen en vier remises won Zenderstad vrij overtuigend van DES Lunteren 4. De Zenderstad spelers maakten zelf geen directe fouten en straften de fouten van de tegenstander hard af.
Theo van Londen (bord 8) gaf al snel het goede voorbeeld met een verrassende 4 om 3 naar dam. Daarna won Theo gelijk nog een schijf. Zijn tegenstander stribbelde nog even tegen, maar Theo maakte het bekwaam af.
In een gesloten klassiek kreeg Jacco Scheper (bord 6) beide vleugels onder controle. Zijn tegenstander moest naar het kerkhofveld vluchten om aan damzetjes te ontkomen. Jacco kon deze kerkhofschijf geforceerd winnen en maakte het gelijk ook af.
Bij Patrick van der Tol (bord 5) en zijn tegenstander ging het volkomen gelijkwaardig op. Beiden maakten geen fouten in de toch wel lastige stand met remise als resultaat.
Ook een gelijkspel bij Hans Verhoeven (bord 7). Hans leek met een halve hekstelling wat voordeel te hebben, maar zijn tegenstander kon Hans dwingen hekstelling af te breken. Hierna was het voor beiden oppassen geblazen. Hans kon uiteindelijk doorbreken maar zijn tegenstander kon met een mooi offer met achterloop direct remise forceren.
Op bord 5 had Ben van der Linden na een lang tijd gelijk opgaande partij een nadelig eindspel. Zijn tegenstander speelde echter niet de sterkste variant maar offerde direct en liep zo snel mogelijk naar dam. Met een teruggooi door Ben was het gelijk remise.
Op bord 1 troffen de sterkste dammers van Zenderstad en DES Lunteren elkaar. In een, eerst half open en later gesloten, klassiek hield Bert Habets zijn tegenstander onder controle. Na een afgeruilde kerkhof aanval keerden de kansen. Bert zijn tegenstander dacht in zijn tijdnood echter te lang na en vergat de klok waardoor Bert de punten kon bijschrijven.
Op bord 2 had de tegenstander van Ed Kok ook problemen met de tijdsverdeling. Ed liet zijn tegenstander de moeilijke keuzes maken die daar ook lang over na dacht. Nadat de ergste spanningen over leken veroverde Ed het centrum en zijn tegenstander vond geen goed verweer daar tegen. Na een geforceerde 3 om 3 ruil bleef een gewonnen (?) 6 om 6 eindspel voor Ed over die daarin geen fout maakte.
De langste partij van de dag met bijna 80 zetten speelde Piet Schep die met gedegen spel een overmachtseindspel van een dam met 3 schijven tegen een dam met 1 schijf bereikte. De tegenstander had echter de beheersing van een belangrijke diagonaal die Piet zijn schijven nog moeten oversteken en daardoor was het niet te winnen. Maar met de remise was de 12-4 overwinning binnen.

13-11-2021: Thriller damjeugd Reeuwijk - Zenderstad eindigt in gelijkspel.


Tegen de damjeugd en damtrainer van Denk en Zet Reeuwijk schoot Zenderstad uit de start blokken. Op bord 8 kwam Hans Verhoeven al gauw twee schijven voor terwijl op bord 6 Gerard Bakker ook al een damzetje had uitgehaald. Hans liep echter nog in een eenvoudig zetje naar dam, wist nog wel de dam met 1 schijf verlies af te pakken maar moest vechten voor nog een puntje.
Op bord 7 was Ed Kok toch als eerste uit, na een achterloop van zijn jonge tegenstander was het door een damzet gelijk uit. Gerard Bakker won ook makkelijk zijn partij, maar Hans kon het niet toch bolwerken en verloor.
Ondanks de 4-2 voorsprong zag het er zorgelijk uit voor Zenderstad want Jacco Scheper (bord 1), Arie Koster (bord 3) en Ben van der Linden (bord 4) waren al aardig in de problemen gekomen. Jacco trof met Karien Droog een sterke jeugdspeler en hield daarom het spel overzichtelijk. Vanaf de 20e zet gaf Jacco het initiatief aan de tegenstander die daar wel raad mee wist. Doordat een offer van Dussault variant op een plakker zou falen, moest Jacco een aantal zwakker positionele zetten doen en kwam uiteindelijk in een verloren stand terecht (4-4).
Arie Koster wist nog net met 5 schijven tegen een dam met 3 schijven een remise-geitenpaadje te vinden en mocht daar in de handen voor knijpen. Maar bij Ben van der Linden ging het toch definitief mis, uiteindelijk werd Ben hardhandig van het bord gezet.
Piet Schep had ondertussen remise gespeeld. Zijn jonge tegenstander, Laurent Glas, zag alle trucjes van Piet en wist Piet van winst af te houden met een verdienstelijk gelijkspel.
Met de 8-6 achterstand waren alle ogen nu gericht op de wedstrijd van Bert Habets tegen de jeugdleider van DEZ Reeuwijk, Hans de Knikker. In een dunne stand wist Bert zijn tempi voorsprong maximaal uit te buiten. Met nog weinig tijd vond Bert een fraaie eindspel-finesse die gelijk gewonnen was. Daarmee werd nog net het 8-8 gelijkspel binnen gesleept.

Zenderstad wint kraker van OG Utrecht

In de vijfde ronde van de UPDB Clubcompetitie heeft Zenderstad de topper tegen OG Utrecht met 5-3 gewonnen. Beide teams hadden tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en verschenen in hun basisformatie achter de borden.

Al snel ontstond er op alle borden een boeiend gevecht. Koos van Amerongen en Alfons Ottink toverden een waar spektakelstuk op het bord: een vastloopvariant met alle schijven nog op het bord! Koos meende dat de slotstand goed voor hem was, maar Alfons wíst dat dat niet zo was. Net toen hij schijfwinst kon verzilveren, overzag hij een trucje en kwam pardoes minder te staan.
Rik Verboon had ondertussen tegen Cock van Wijk een open aanval ingezet: eerst via 22, toen via 23 en daarna via 24. Cock speelde consequent door maar moest toch toezien hoe Rik steeds steviger op het centrum kwam te staan. Rik rekende goed en Cock was genoodzaakt voor drie schijven naar dam door te breken. Rik’s schijven stonden los, maar konden wel door naar dam. Zou het ook winnen?
Op papier moesten de kansen van OG vooral komen van Wouter Ludwig. Tegen Laura Timmerman slaagde hij erin om de stand complex te maken. Laura wist echter wel raad met het ontstane flankspel en kwam iets beter te staan. Toen ze een kansrijke variant miste, werd het snel een gelijkwaardige remise. Punt voor het team!
Martijn de Leeuw had toen de punten al gedeeld met Arne van Mourik. In een opening met onderhuidse spanningen kreeg hij na een vereenvoudiging lichte druk op de lange vleugel van Arne. Die ontweek de problemen door op zijn korte vleugel te spelen en ruimte te creëren. Remise was een logisch resultaat.
Met twee kansrijke borden te gaan zat Zenderstad op rozen. Koos wist zijn gelukkig verkregen voordeel uit te bouwen en naar een gunstig eindspel af te wikkelen, waarin Alfons zich uitstekend verdedigde: remise. Cock probeerde ondertussen nog wat schijven terug te winnen van Rik, maar verder dan één schijf kwam hij niet, met een verliezend 4-om-2 eindspel tot gevolg.
In de laatste ronde spelen de IJsselsteiners tegen UDG, het enige andere team dat al zijn wedstrijden tot dusver wist te winnen.

30-10-2021: Dammers Zenderstad gelijk tegen kampioensfavoriet Alblasserdam

Vooraf zouden de dammers van Zenderstad zeer tevreden geweest zijn met een 8 – 8 gelijkspel tegen het (op papier) verreweg sterkste team in de 2e klasse D. Na afloop was er toch een lichte teleurstelling want halverwege de middag leek Zenderstad op een gedegen winst af te stevenen.
Hans Verhoeven en Ed Kok stonden beiden zeer goed en op de andere borden leek het allemaal vrij gelijkwaardig. Toen Bert Habets in het eindspel ook nog eens profiteerde van een blunder van zijn tegenstander en Hans Verhoeven inmiddels zijn goede stand had verzilverd, leek de teamwinst binnen bereik.
Maar toen sloegen de “Groenendijkjes” toe. Ed Kok wist niet te winnen met een schijf voorsprong in een prima stand en Gerard Bakker werd vanaf het middenspel langzamerhand overlopen door tegenstander Ruben Groenendijk.
Arie Koster en Patrick van der Tol speelden bekwaam naar remise maar bij Piet Schep ging het in een 6 om 6 toch nog mis. Een kleine forcing werd Piet fataal. Met de 7 - 7 tussenstand waren alle ogen gericht op Ben van der Linden die in een zeer spannend eindspel verwikkeld was. Ben en zijn tegenstander hadden beiden twee schijven die konden doorbreken naar dam,  met Ben een schijf achter maar wel net eerder op dam met diverse dreigingen. Zijn tegenstander vond in de tijdnood echter het remise-pad en daarmee was de 8 - 8 een feit.

 

16-10-2021: Heel goede week voor dammers Zenderstad


De dammers uit IJsselstein deden afgelopen week prima zaken. Op dinsdagavond werd de viertallenwedstrijd in de provinciale UPDB competitie in en tegen DAWO Woudenberg met 8 - 0 gewonnen. Zaterdag volgde ook een 11 – 5 overwinning tegen Samen Sterk 2 uit in Hazerswoude.

DAWO Woudenberg – Zenderstad 1: 0 - 8Zenderstad 1 is één van de kampioenskandidaten in de provinciale hoofdklasse waarin bordpunten weleens de doorslag kunnen geven in dit kampioenschap. Met twee invallers speelde Zenderstad tegen het tegen degradatie vechtende Woudenberg. Hoewel de uitslag van 8 – 0 anders doet vermoeden was het geen gemakkelijke wedstrijd.

Bert Habets won tegen Wim Putman een schijf door een bomzet in een al goede stand en maakte het bekwaam af. Koos van Amerongen behaalde tegen Dick van de Velden flink tempi voorsprong en nadat zijn tegenstander geen formaties meer over had moest deze in schijf- en partijverlies berusten. Ed Kok kwam tegen Cor van Setten met de schrik vrij. Ed wist een gedegen opening geen goed vervolg te geven. In een poging slecht klassiek te vermijden overzag Ed een 3 om 3 doorbraak van zijn tegenstander. Door twee schijven te offeren wist Ed door te breken waarna Cor een verkeerd plan om ook door te breken volgde en zelfs in een verloren stand terecht kwam. Laura Timmerman stond wel iets voordeliger tegen Hennie van Lambalgen maar al te veel leek er niet aan de hand. Totdat Laura met een mooi getimed offer van Dussault haar tegenstander verraste en gelijk won.

Samen Sterk 2 – Zenderstad: 5 – 11

Eindelijk was de eerste KNDB wedstrijd dan daar. De eerste 2 rondes werd er in de KNDB 2e klasse D namelijk niet gespeeld omdat deze klasse uit 10 in plaats van 12 teams bestaat. Zenderstad was wat beter bij de les dan tegenstander. Ed Kok (door een lange schijfwinst forcing met een damzet), Gerard Bakker (knap geprofiteerd van een slecht ontwikkelde lange vleugel van zijn tegenstander) en Hans Verhoeven (afgedwongen schijfwinst in een Roozenburg verdediging) wonnen gedegen hun partij. Ook Patrick van Tol wist te winnen. Patrick had wel enorm geluk dat zijn tegenstander een winnend zetje miste en kon later profiteren van een doorbraak op de lange dunne vleugel.
Bert Habets en Jacco Scheper haalden beiden gelijkwaardige remises. Piet Schep miste een heel goede voorzetting in het late eindspel en kwam een schijf achter. In een dam met 4 schijven tegen een dam met 3 schijven van Piet werd remise overeengekomen. Gelukkig voor Piet want de remise was nog niet zo direct aantoonbaar.
Arie Koster ging lange tijd gelijk op tegen zijn sterke tegenstander maar verslikte zich in een 6 om 6 eindspel. Na een dubbel-offer van Arie volgde een geniaal tegen dubbel-offer van zijn tegenstander met een directe winst.
Op 30 oktober volgt nu de thuiswedstrijd tegen Alblasserdam, op papier veruit het sterkste team in deze klasse.

05-10-2021: Zenderstad viertallen goed op dreef
In de tweede ronde van de UPDB competitie speelden dinsdag-avond 5 oktober alle drie de viertallen van Zenderstad.

Zenderstad 1 – OG Utrecht: 6 - 2
Zenderstad 1 speelde thuis tegen het tweede team van Ons Genoegen Utrecht. Zenderstad speelde met twee luxe invallers: Laurens Fijn van Draat en Bert Habets voor Koos van Amerongen en Rik Verboon die verhinderd waren. Al gauw kwam Zenderstad 1 op voorsprong. Martijn de Leeuw haalde een verrassende en direct beslissende slagzet uit tegen Lucien Farzan door eerst Lucien drie schijven naar dam te laten slaan en vervolgens deze dam te gebruiken in een eigen slag naar dam.
Laurens Zijn van Draat wist geen gat te vinden in de actieve verdediging van Wim Vlooswijk en moest in een gelijkwaardige remise berusten. Laura Timmerman speelde een gewaagde flankaanval tegen Peter Kolkman. In het middenspel werden veel tempi gewonnen en kreeg Laura de stand onder controle. Vakkundig werd uitgespeeld naar de winst.
Bert Habets kwam ver tegen Gerard Morsink. Een heks-stelling op de lange vleugel werd ingeruild voor een lange termijn doorbraak naar dam voor slechts één schijf. De doorbraak kwam echter net te laat, Gerard kon op tijd ook een weg naar de damlijn forceren met remise als gevolg.

Austerlitz 1 – Zenderstad 2: 2-6

Bij de uitwedstrijd tegen Austerlitz werden de spelers van Zenderstad geconfronteerd met het moeten tonen van een Corona Toegangs Bewijs voor de speellokatie van Austerlitz (dorpshuis het trefpunt). Het was even een gedoe maar Zenderstad liet zich niet uit het veld slaan.
Gerard Bakker won op knappe wijze van Harry Vredeveldt. Ook Stef Baerends leek te gaan winnen. Middels een schijnoffer werd het centrum van tegenstander Herman Keereweer ontregeld. Herman sloeg echter ook nog eens verkeerd waardoor Stef ook een schijf voor kwam. Stef speelde echter te veel op zijn rechtervleugel waardoor Herman zich door het dunne centrum van Stef heen kon wurmen naar de damlijn en de remise kon binnenhalen.
Jacco Scheper profiteerde in het late middenspel van de mindere positionele zetten van zijn tegenstander Wim van de Broek. Door een zeer sterke centrums schijf van Jacco kon Wim geen formaties meer maken en werd uiteindelijk overlopen door Jacco.
Met de winst van Zenderstad al een feit besloten Karl van der Horst en Henk Zoonen vervolgens de punten te delen.

Zenderstad 3 – UDG/Vriendenkring 2: 4-4

Zenderstad 3 haalde een gelukkig gelijkspel tegen UDG/Vriendenkring 2. De tegenstander van Piet Schep was op het laatste moment verhinderd. Zo had Piet een gratis overwinning cadeau en kon meedoen met de interne competitie van Zenderstad.
Theo van Londen verloor van Patrick van der Tol. Theo had een lange termijn offer in gedachten maar daar wist Patrick wel raad mee. Theo kwam er niet meer aan te pas en verloor kansloos.
Heel fijn was dat bij UDG Sjef Valk Jr. weer meedeed. Arie van Nieuwkerk mocht het tegen Sjef opnemen. In het verleden hebben zij beiden bij NDG Nieuwegein al heel wat duels uitgevochten.
Nu was het Arie die erg goed wegkwam, want Sjef overzag een mooie rondslag met schijfwinst die hij kon nemen. In een 8 om 8 stand accepteerde Sjef te snel het remise aanbod van Arie. Een schijfwinst of doorbraak kon geforceerd worden.
Hans Verhoeven gaf lang niets toe tegen de sterke Arie Koster. In een 6 om 6 stand kwam Arie wat beter te staan, maar in de dunne stand kwam de terechte remise niet meer in gevaar.

Wijziging open dam-instuif damclub Zenderstad in de Kloostertuin in IJsselstein
De open dam-instuif in de Kloostertuin van 16 mei gaat niet door voor onze senioren, belangstellenden en de jeugd. Met de huidige Corona-regels in het nog te vroeg voor deze instuif. We hebben wel twee nieuwe data gepland en wel: 18 juli (dit is de derde zondag van juli) en 15 augustus (dit is de derde zondag van september). In de Kloostertuin  zijn vorig jaar 3 mooie dam/schaaktafels neergezet. Op 18 juli en 15 augustus van 14:00 - 16:00 is dan iedereen welkom. Voor jong en oud, beginner of gevorderde, lid of niet. We zorgen voor extra tafels en borden zodat iedereen aan bo(r)d komt. Uiteraard: mits de Coronaregels en het weer het toelaten.

Open dam-instuif in de Kloostertuin, 18 april geannuleerd, hopelijk gaat 16 mei wel door

Drie weken geleden melden we dat we op zondag 18 april en op zondag 16 mei, als de Corona-regels het zouden toestaan, buiten wilden gaan dammen in de Kloosterspeeltuin. Helaas staan de Coronaregels onze dam-instuif op korte termijn nog niet toe. Daarom hebben we de dam-instuif van zondag 18 april geannuleerd. We hopen dat de regels rond half mei zo versoepeld zijn dat de dam-instuif van zondagmiddag 16 mei wel verantwoord kan doorgaan. Dan is bij de 3 mooie dam/schaaktafels van 14:00 - 16:00 is iedereen welkom (adres: Kloostertuin, Anna van Burenpad 1 te IJsselstein). Voor jong en oud, beginner of gevorderde, lid of niet. We zorgen voor extra tafels en borden zodat iedereen aan bo(r)d komt. Uiteraard ook weer mits de Coronaregels en het weer het toelaten, je hoort hier nog meer over of kan ook kijken op onze website www.damclubzenderstad.nl voor de laatste informatie.

 

Dammen in de Kloosterspeeltuin.


Op zondag 18 april en op zondag 16 mei willen we gaan dammen in de Kloosterspeeltuin.
Daar zijn immers vorig jaar 3 mooie dam/schaaktafels neergezet, zie het nieuwsbericht elders op deze site.
Van 14:00 - 16:00 is iedereen welkom. Voor jong en oud, beginner of gevorderde, lid of niet.

We zorgen voor extra tafels en borden zodat iedereen aan bo(r)d komt.
Uiteraard: mits de Coronaregels en het weer het toelaten.
Zie ook www.speeltuinkloosterplantsoen.nl.

Na de mei vakantie barst de onderlinge strijd weer los!

Met een aantal verrassende uitslagen  waren er maar liefst 7 partijen te noteren! de mooiste uitslag kwam wellicht op naam van Arie van Nieuwkerk die Laura keurig op een  punt wist te houden, Arie en Laura vochten een klassiek spelletje uit waarin Arie geen foutjes maakte die Laura kon benutten!

Ook Bram verscheen fris en fruitig na de vakantie achter het bord, Hans Verhoeven mocht voor de 2e keer ervaren dit seizoen dat Bram over behoorlijke combinatieve vaardigheden beschikt. Na een rondslag met naslag kon Hans de schijven opruimen.

Ook Piet en Cees vochten een mooi duel uit, Cees die vaak zetten doet die je net niet verwacht brachten Piet behoorlijk in verlegenheid en piet mocht in zijn handen klappen dat Cees bereid was remise te accepteren.  partij  

Bert en Jacco hadden de handen vol aan mekaar, Bert wilde zoals altijd graag winnen, maar dat ging niet zonder slag of stoot, Jacco verdedigde taai en Bert kwam maar moeizaam verder, tot Jacco een te dure dam nam, hier wist Bert met enkele tactische wendingen wel raad mee.

Ook Gerard Bakker die riant bovenaan de ranglijst staat met 4 punten los mocht zijn handen dichtknijpen dat Kumar het eindspel niet precies genoeg speelde en zo Gerard nog een puntje gunde!!

Rob de Meij wist door een paar slimme wendingen door de betonnen verdediging van Anton van Hal heen te breken en netjes de punten binnen te harken.

Theo van Londen deed tegen Nico een niet heel handige ruil en kwam een stuk achter, ofschoon Theo deze weer terug wist te veroveren hield Nico de betere stand over die later alsnog een schijf opleverde en uiteindelijk de overwinning.

 

De Opstap en Het Baken uit Ijsselstein behalen mooie resultaten in het provinciaal schooldam kampioenschap

 

Ledenadministratie

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Please let us know your message.

Op woensdag 8 maart streden nagenoeg 100 basisschoolleerlingen uit de groepen 4, 5 en 6 om de titel Schooldamkampioen van IJsselstein 2017

klik hier  voor het hele verslag.

Schooldamkampioenschap IJsselstein

 

Ook dit jaar organiseert damclub Zenderstad het schooldamkampioenschap van IJsselstein voor teams. Hieronder de belangrijke informatie op een rij:

 • Een team bestaat uit 4 kinderen (het is wel verstandig om 1 reserve te hebben).
 • Er zijn twee categorieën: groep 4-5-6 en groep 7-8.
 • Iedere school mag per categorie meerdere teams inschrijven. Vanwege de grootte van de zaal is er wel een maximum van 24 teams per categorie.
 • Met name bij de welpen (groep 4-5-6) hebben we graag dat er per team een begeleider is (bijvoorbeeld een ouder).
 • Inschrijfgeld € 4,00 per team.
 • Inschrijvingen uiterlijk vrijdag 10 februari per mail bij Laura Timmerman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Het zal u hopelijk niet ontgaan zijn dat we sinds december een Nederlandse wereldkampioen dammen hebben: Roel Boomstra. Slechts 13 jaar geleden deed hij zelf in IJsselstein nog mee aan het schooldamkampioenschap van de provincie Utrecht! Zie ook http://wereldtiteldammen.nl/

 

Schooldamkampioenschap van IJsselstein groep 7-8

Dinsdag 14 februari

14:30 – 17.00 uur

Wijkcentrum De Oase

Benschopperweg 342, IJsselstein

 

Schooldamkampioenschap IJsselstein groep 4-5-6

Woensdag 8 maart

14:30 – 17.00 uur

Gebouw MPO (Munten en Postzegelorganisatie)

Energieweg 7, IJsselstein

Training

We bieden graag de mogelijkheid aan de deelnemers (maar ook broertjes, zusjes, ouders of andere geïnteresseerden) om vooraf te oefenen. Op de 2 dinsdagavonden voor beide wedstrijddagen staan daarom onze gediplomeerde trainers klaar voor een kennismaking en training.

Locatie: De Oase (Benschopperweg 342; 3401 BZ IJsselstein; 030 – 686 8030).

Tijd: 18:45 – 20:00 uur

 

TIP! Leuke websites over (school)dammen:
http://www.jeugddammen.com/

http://www.damz.nl/

http://dammentor.damz.nl/Themes.aspx

http://damserver.kndb.nl/

http://www.slagzet.com/en/

http://www.schooldammen.nl/

Contact / meer informatie:

Laura Timmerman: 06 – 29 16 52 72

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.damclubzenderstad.nl

 

 

uitnodiging en gegevens schooldammen 2017

 

 

 

 

     

Seizoen

 Link

Club Kampioen

Wed/Punten

 2008/2009  eindstand Koos van Amerongen  20-34
 2009/2010  eindstand Koos van Amerongen  20-30
 2010/2011  eindstand Bert Habets 24-30
 2011/2012  eindstand Bert Habets 17-29
2012/2013 eindstand Bert Habets 19-32
2013/2014 eindstand Bert Habets 24-41
2014/2015 eindstand Laura Timmerman 25-37
2015/2016 eindstand Gerard Bakker 31-41
2016/2017 eindstand Piet Schep 24-37
2017/2018 eindstand Ed Kok 27-43
2018/2019 eindstand Gerard Bakker 31-45
2019/2020 eindstand Cees Westland 17-27 
2020/2021 eindstand Ed Kok 19-33
overige toernooien      
oudejaarstoernooi 2010 jeugd eindstand Koos van Amerongen 10-17
Zenderstad 50 jaar jong  2011 eindstand Martijn de Leeuw 07-12
Kloksimultaan Koos v Amerongen 2016 eindstand Koos van Amerongen 14-27
Kloksimultaan Koos van Amerongen 2017 eindstand Koos van Amerongen 16-25
Kloksimultaan Laurens Fijn van Draat 2017 eindstand Laurens Fijn van Draat 15-24
Heritage open 2016 eindstand GMI Ron Heusdens 08-13
Heritage open 2018 eindstand GM! Alexander Shvartzman 8-11 (na barage)

Beste dammer,

In het kader van het 55-jarige jubileum van Damclub Zenderstad organiseren we op zondag 14 augustus het eerste Heritage Open. Toen onze club Abraham zag hebben we ook een jubileumtoernooi georganiseerd. Dat is ons goed bevallen, en gezien de warme reacties van velen jullie ook. Daarom nu weer.


Doel is om er net als toen een leuke dag van te maken. Voor de fanatiekelingen is er ook goed nieuws:
met dank aan onze sponsor, veilinghuis Heritage, hebben we de prijzenpot flink op kunnen schroeven, met een hoofdprijs van
500 euro. Omdat we de jeugd een warm hart toedragen, zijn er ook prijzen voor de beste welp en pupil. Er zal worden gespeeld in drie groepen, waarbij in elke groep 8 ronden Zwitsers op rating worden afgewerkt, speeltempo 10m+3s.


Komt u ook gezellig meedoen?
Inschrijven kan tot 24 juli, bij voorkeur per e-mail, bij Koos van Amerongen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31614202367) of Cees Westland (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31655223098).
Daarbij graag uw naam, leeftijd, vereniging, eventuele (dam)titel en rating vermelden. Meer informatie treft u in de uitnodiging en op deze website aan.

Laten we er mooie damdag van maken!

Met vriendelijke groet,

Toernooicommissie Heritage Open
Jacco Scheper
Cees Westland
Koos van Amerongen

Download hieronder de routebeschrijving, zodat U die kunt printen:

 

Wanneer en waar spelen we?
 Dinsdag  19.30 tot 23.30 * De Oase Benschopperweg 342 3401 BZ IJsselstein   030-6868030 Clubavond voor iedereen en UPDB competitie
 Vrijdag  19.00 tot 21.00  De Oase Benschopperweg 342 3401 BZ IJsselstein   030-6868030 Training voor middelbare school jeugd eens in de 2 weken
 Zaterdag  12.00 tot 16.00   Heritage Auctions Europe, Energieweg 7 3401MD Ijsselstein  030-6063944 KNDB competitie 11x per jaar

 

Verder brengt de UPDB competitie ons op diverse door de weekse avonden in plaatsen in heel Utrecht en nemen wij op soms op zaterdag deel aan diverse (jeugd) toernooien.

Voor vragen wat betreft de jeugd kunt u contact opnemen met  Bert Habets: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen wat betreft de senioren kunt u contact opnemen met Nico Verhoeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* Voor de jeugd bestaat de mogelijkheid om met aangepaste speeltijd (korter) te spelen.

Verder organiseert Zenderstad ieder jaar een (basis) schooldamtoernooi, hier krijgen alle basisscholen tijdig een uitnodiging voor.

In de kerstvakantie organiseert Zenderstad ieder jaar een jeugdtoernooi waar ook andere verenigingen zich voor kunnen inschrijven.


Contributie gegevens Zenderstad

Het lidmaatschap gaat per seizoen (1-7 t/m 30-6)

Een lid van zenderstad is ook lid van de provinciale bond UPDB en de landelijke bond KNDB.

De contributie is afhankelijk van de leeftijd. De leeftijd die wordt bereikt aan het eind van het jaar is hierbij bepalend.


Contributie:

Jeugd t/m 16 jaar € 50,-
Junioren 17 t/m 19 jaar € 60,-
Senioren 20 jaar en ouder € 75,-

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorzitter

Ed Kok

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Vinkeveen  

Secretaris

Karl van der Horst

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Culemborg  

Penningmeester / Ledenadministratie

Laurens Fijn van Draat

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Ijsselstein

 

Wedstrijdleider landelijk

Zenderstad 1

Karl van der Horst

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.com     

Wedstrijdleider Intern

vacant

     

Jeugdleiders

Bert Habets

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  IJsselstein

 

Webmasters

Patrick Smits

Nico Verhoeven

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    

Speellokatie provinciaal

De Oase

Benschopperweg 342

3401 BZ IJsselstein

030-6868030

Speellokatie landelijk

De Oase

Benschopperweg 342

3401 BZ IJsselstein

030-6868030

Dinsdagavond

vanaf 18.30 jeugd

De Oase

Benschopperweg 342

3401 BZ IJsselstein

 030-6868030

Speellokatie vrijdagavond/jeugdlessen

De Oase

Benschopperweg 342

3401 BZ IJsselstein

030-6868030