28-2-2017: Bekerviertal Zenderstad 1 verliest in slotfase van ADG 1.

Na de 5-3 winst op UDG trof het eerste bekerviertal in de tweede ronde het sterke ADG 1 uit Amersfoort. ADG had geen risico genomen en kwam met een topviertal opdagen. Bij een 4-4 gelijkspel zou een overwinning op het hoogste bord beslissend zijn en bij 4 remises zou Zenderstad verder gaan.

Bert Habets, die net 65 was geworden, speelde op bord 1 tegen Nederlands topper Ben Provoost. Op bord 4 speelde Piet Schep tegen de sterke Cees Strooper. Duidelijk was dat Bert en Piet het heel zwaar zouden krijgen. Laura op bord 2 tegen Gerrit de Bruijn en Ed op bord 3 tegen Ton Bollebakker hadden het op papier wat makkelijker. Halverwege de avond stonden Bert en Piet inderdaad onder zware druk van de tegenstanders. Laura had tegen Gerrit de Bruijn een wederzijdse flankaanval die nog alle kanten kon opgaan en Ed moest wel de goede opbouw-zetten blijven doen om niet in de verdrukking te raken.

Nadat Ed zijn stelling had opengebroken, liep de partij geforceerd naar remise. Ton moest naar het centrum maar Ed was op tijd om met dreigend tijdelijk offer naar een gelijkwaardige stand af te wikkelen.
Helaas had Piet in het eindspel teveel ontzag voor zijn tegenstander. In een stand waarin Cees Strooper een combinatie kon uithalen gaf Piet op. Deze combinatie zou Cees niet genomen hebben (want was niet winnend) maar met een ander plan had Cees wel goede winstkansen. Echter enkele zetten eerder had Piet veel sterkere tegenstand kunnen bieden en gelijkwaardig spel kunnen houden.
Ondertussen had Bert zich tegen Ben Provoost zich handig uit alle (dreigende) omklemmingen weten los te werken. Ben wilde toch ijzer met handen breken, speelde te lichtzinning en werd door Bert naar de rand van het bord gedreven. Op een remise aanbod van Ben dacht Bert niet te lang na en het gelijkspel was binnen. Echter met nog voldoende tijd had Bert door een offer kunnen winnen. De hoge randschijf (op 15) van Bert blokkeerde de zwarte linkervleugel volledig waardoor Ben verplicht was tot een tegenoffer om niet direct vast te lopen en de overblijvende stand was (bij analyse) voor Bert gewonnen.

Alle druk lag nu op Laura om te moeten winnen maar nadat de stand was uitgedund waren de kansen aan tegenstander Gerrit de Bruijn. Laura kon geen winstplan meer vinden, raakte verder in de verdrukking en moest een nadelige plakker nemen. In een marathon eindspel (met tweemaal 20 minuten tijdsverlenging) vond Gerrit de juiste taktiek om Laura van de lange lijn te verjagen en het overmachtseindspel in winst om te zetten.
Toch een goede prestatie (vooral van Bert) tegen het sterke ADG. We hebben kansen gehad wat we vooraf niet echt hadden gedacht ! Zie voor de partijen en analyses verder Toernooibase