Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein
Damclub Zenderstad IJsselstein

Saarbrücken Open 2014

In het weekend van 7-9 november heeft jeugdleider Bert Habets samen met zijn voormalig jeugdleden Brian van Ringelestijn, Laura Timmmerman, Rutger Oskam en Koos van Amerongen meegedaan aan het Saarbrücken Open. In de Zuid-Duitse stad stonden twee toernooien op het programma: een rapidtoernooi in het Braziliaans dammen (zelfde regels, maar dan op een 8x8 bord) gevolgd door een rapidtoernooi in het standaard Pools dammen (10x10). 

In het Braziliaans toernooi kenden Bert en Koos een vliegende start. Bert begon sterk met 5 uit 3. Koos had zich met een remise in de tweede ronde tegen Internationaal Grootmeester in Braziliaans dammen en uiteindelijk toernooiwinnaar Gennady Shapiro uit Duitsland in de schijnwerpers gespeeld, maar verloor daarna na lang aan de leiding te gaan van Nederlander Tom Swelsen, die samen met een Limburgse delegatie (inc. wanna-be-Limburger Michel Stempher) de nodige sfeer meebracht.

Bert ontpopte zich op de zaterdag als een goede (en vooral ook uitgeslapen) 64-velden speler. Hij wist probleemloos remise te halen tegen de sterke Amerikaan Victor Larin en het Nederlandse rekenwonder Jitse Slump. Door twee nederlagen eindigde hij uiteindelijk nog achter Koos (9e) op een 10e plaats, maar wel voor Rutger (11e), Brian (knap 13e!) en Laura (14e), die het gehele toernooi meedraaiden in de middenmoot. Laura wist daarmee de prijs voor beste vrouw te bemachtigen.

Na lang wachten begon vervolgens zaterdag het 10x10 toernooi, waarin de IJsselsteinse dammers konden laten zien wat ze waard waren. Bert verloor in de eerste ronde van de sterke Duitser Alexander Bleicher, terwijl Rutger Oskam de sympathieke Limburgse veteraan Willy Okrogelnik pootje wist te lichten. Laura speelde remise tegen Fons Huijbregts en Koos wist in verkort speeltempo zijn vertraagde tegenstander Tom Mankovski te verschalken. Niemand had er bezwaar tegen dat Mankovski zijn werk meenam naar het dammen: de chocola van Lindt was immers verrukkelijk. Prestatie van de dag kwam van Brian, die liet zien het dammen niet verleerd te zijn en de degelijke Zwitser Ton Tillemans met verve wist te verslaan.

In de tweede ronde stond de klassieker Brian - Koos op het programma. Met een kleine combinatie (Brian: 'Ik wist gewoon dat er wat in moest zitten') was het Koos die won. Net als Rutger (nam voor Bert revanche op Alexander Bleicher) kwam hij daarmee op 4 punten. Het andere IJsselsteinse onderonsje Bert-Laura eindigde in remise. In de derde ronde stond de kraker tussen Koos en het Limburgse Nationale Talent Jitse Slump op het programma. In een partij waarin Koos een alternatieve speelwijze hanteerde (een soort van onvoltooide onvoltooide hekstelling), was het Slump die het voordeel had. Met een combinatie wist Koos echter binnen de remisemarge te blijven, ware het niet dat hij daarna onder tijdsdruk een bok schoot en in een nederlaag moest berusten. Intussen wisten Laura (tegen Bleicher) en Bert (tegen Okrogelnik) hun eerste overwinning te boeken. Brian leek lang op remise aan te sturen tegen Fons Huijbregts, maar door een 'onzettende blunder' (aldus Brian) waarbij hij zijn dam eenvoudig liet vangen, verloor hij alsnog. 

Omdat Rutger ook zijn derde partij wist te winnen, trof hij Jitse Slump aan in de derde ronde. Het werd een klassieke partij waarin Jitse liet zien meer af te weten van de klassieke spelvorm en na een wederzijdse uitval via 29 (22) werd Rutger combinatief zoekgespeeld. Laura sleepte met een schijf achter remise uit het vuur tegen organisator Igor Elvov en Bert kwam niet verder dan remise tegen Tom Mankovski, terwijl Brian zijn meerdere moest erkennen in Bleicher en Koos een vastloopvariant beter had berekend dan zijn tegenstander Fons Huijbregts en daardoor met de zege aan de haal ging. Tussenstand: 1. Slump (4-8), 2. Rutger; Koos (6), 4. Laura (5), 6. Bert (4), 12. Brian (2)

Zaterdagavond en zondagochtend werd er toegeleefd naar de kraker tussen Rutger en Koos. Rutger stuurde aan op een hoog theoretische variant (de 'van Westerloo variant' in de 'Keller opening'). Een dappere maar voor Koos onbegrijpelijke keuze, aangezien Rutger had kunnen weten (of eigenlijk zelfs wel wist) dat Koos meer van deze variant afwist. Toen Rutger zich buiten de bekende paden waagde, kwam hij steeds meer onder druk te staan. Uiteindelijk liep zijn flankaanval vast tegen Koos' flank-centrumaanval en kon hij na het nodige tegenspartelen niks dan berusten in een nederlaag. Bert kwam ondertussen in een van Fons Huijbregts' favoriete openingen erg goed weg met remise, terwijl ook Laura moest erkennen dat Jitse een maatje te groot was. Brian wist zijn tweede overwinning te boeken, tegen de erg jonge Rusissche jeugdspeeler Danila Zikharev.

In de zesde ronde waren er weer IJsselsteinse onderonsjes: Bert - Koos en Laura - Brian. Na een onnauwkeurigheid in de opening verloor Bert al snel een schijf. Hij vocht echter voor wat hij waard was. In onderstaande stand onderkende Koos net op tijd de geniepige gevolgen van een niet al te ingewikkelde combinatie, waarmee het prompt nog remise zou zijn geworden! In de partij tussen Laura en Brian ontstond er een Roozenburg waarbij Laura de aanvallende partij was. Brian bood lang tegenstand, maar de ervaring van Laura in dit speeltype gaf de doorslag. Rutger leek zich te herstellen van de twee nederlagen op rij toen hij een schijf voor kwam tegen Igor Elvov, maar moest toch berusten in een gelijkspel nadat Igor zich stevig verweerde.

In de laatste ronde wist Rutger wel te winnen, van Tom Mankovski. Ook Brian (tegen de jonge Russische jeugdspeelster Polina Avilova) en Bert (Danila Zikharev) wisten een twee te noteren. Vervolgens waren het Koos en Laura die er een boeiend gevecht van maakte. Laura nam een op het oog kwetsbare flankaanval, maar wist deze middels door Koos niet voorziene 'vreemde' zetten te handhaven. In onderstaande stand speelde Laura 1..19-23?!? waarna Koos principieel met 2.49-44 verder ging. Even later kwam hij in wederzijdse tijdnood een schijf voor, maar omdat Laura aardig wat compensatie had en Koos zich daar te druk over maakte (in plaats van zelf aan te vallen, reorganiseerde hij zijn verdediging) werd het remise. Na 1..19-23?!? had Koos echter een fraaie combinatie uit kunnen halen, die net niet wint (zie diagram).

Eindstand: 1. Slump (7-13), 2. Koos (11), 3. Rutger (9), 4. Laura (8), 7. Bert (7), 10. Brian (6).

Het was een succesvol, maar vooral ook erg gezellig weekend; zeker voor herhaling vatbaar!

 

Nog even op de foto bij thuiskomst

 

 

 En het is zwart die met remise ontsnapt. Merk op dat 6.43-49? niet gaat door zowel de tussenloop 7.1-18! W+ (wat ik in de partij constateerde) als de nog effectievere plakker 7.31-27!, achteraf aangegeven door Bert.

 

 

 En nu is het wit die met remise goed wegkomt. Wederom gaat 6.43-49? niet, dit keer door 6.3x26! en 7.31-27 W+.